Elisabet Edlund har lång rutin inom politiken. De tunga uppdragen, som ordförande i flera utskott, har varit många. 2014 blev hon ordförande i kommunstyrelsen.
Efter valet 2018 bytte hon roll – från kommunalråd till ordförande i fullmäktige. På frågan om hon vill leda fullmäktige ännu en mandatperiod blir det ett klassiskt politikersvar.
– Jag kan inte säga det. Vi har inte börjat med nomineringar än. Ingen har tagit ställning till hur platserna ska fördelas. Det är öppet.
Det är en känslig politisk tid. Valresultatet gav egentligen inte segern till något block.
Å ena sidan finns ett tänkbart rödgrönt lag med S, C, V och MP med 17 mandat och ett blått lag med SD, M och KD med 17 mandat. Mitt emellan står L som med ett enda mandat kan avgöra en ny majoritet.
I veckan har kommunalrådet Thomas Lidberg (S) bekräftat att partierna i den sittande majoriteten (S+C+V+L) tillsammans med MP är i långt framskridna förhandlingar om en ny majoritet.
– Vi kommenterar inget mer innan vi har en överenskommelse klar, säger han.
Med hänsyn till förhandlingarna är Elisabet Edlund försiktig. På frågan om hon har drivet kvar att leda fullmäktige svarar hon utan tvekan ja.
– Det är ett roligt uppdrag. Men om du vill veta vad min framtid som politiker är, så kan jag inte säga något nu. Jag har inte sagt ja, inte nej till något uppdrag.
En ny period i fullmäktige blir det i allafall. Elisabet Edlund stod på sjätteplats på S valsedel till fullmäktige och tar en av partiets tolv platser i det nya fullmäktige.
I veckan höll det sittande fullmäktige sitt sista sammanträde för mandatperioden. I oktober tillträder det nya.
När Elisabet Edlund tittar tillbaka på sin roll som fullmäktiges ordförande handlar det till stor del om pandemin, som kom att skaka om fullmäktige också.
Antalet ledamöter bantades tillfälligt, möten flyttades till större lokaler innan de helt övergick till att vara digitala och alla ledamöter fick lära sig att hantera ett nytt digitalt verktyg, Zoom.
– En tid satt vi i presidiet (ordförande, förste och andra vice ordförande) ensamma i fullmäktigesalen. De andra var med via Zoom. Det kändes ödsligt och tomt.
– Även om vi drabbades av pandemin, så lärde vi oss att upprätthålla demokratin. Det var viktigt.
När Elisabet Edlund tillträdde hade hon tillsammans med presidiet ett par mål.
– Vi ville utveckla fullmäktige. Vi ville nå ut till fler invånare och medborgare. Tanken var at vi skulle komma ut i skolor och till landsbygden.
Pandemin ställde till det. Istället för ett fullmäktige på turné runt om i kommunen blev det ett fullmäktige som livesändes digitalt och som kunnat ses digitalt efteråt av alla som velat.
– Det är bra att fler kunnat följa sammanträdena digitalt.
Ett nytt digitalt voteringssystem för omröstningar var med i utvecklingsplanerna. Det är delvis uppfyllt. Kvar är att få en större skärm i salen som visar hur alla röstar.
Är det några debatter du minns särskilt när du blickar tillbaka?
– Budgetdebatterna. De har varit väldigt långa, med många inlägg och yrkanden.
Skilda åsikter hör till politiken. Det kan hetta till i talarstolen, men Elisabet Edlund tycker att klimatet mellan ledamöterna är bra.
Önskar du något inför kommande mandatperiod?
– Ja, alla partier kan jobba mer med att få fler att vara med i debatten. Det blir fler infallsvinkar om fler går upp i talarstolen.