Vegankosten ledde till viktuppgång

Astrid Pekkari, 18 år, har under tre månader testat vegankost, LCHF och 5:2-dieten. Med sin skolforskning om hur kroppen blir påverkad av kosten kan hon vinna Unga forskare-priset i Stockholm.

Vadhänder med kroppen utöver att man går ner i vikt? Det tog Astrid Pekkari reda på genom att testa tre populära dieter under tre månader.

Vadhänder med kroppen utöver att man går ner i vikt? Det tog Astrid Pekkari reda på genom att testa tre populära dieter under tre månader.

Foto: Förbundet Unga forskare

Åtvidaberg2016-03-18 13:30

Förra veckan hölls den regionala deltävlingen för utställningen Unga forskare i Linköping. 36 gymnasieelever tävlade med 17 projektarbeten i naturvetenskap, teknik och matematik. 14 elever kvalificerade sig till final i Stockholm. Astrid Pekkari från Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg är en av finalisterna som med sin dietforskning väckte juryns nyfikenhet.

– Dieter är aktuellt och det är många människor som blir påverkade kosten. Eftersom jag är intresserad av mat och biologi så ville jag fördjupa mig ämnet.

Före varje dietkost hälsoundersökte Astrid sig där hon mätte fett, vätska och muskler. Hon gav två veckor för varje diet med två veckors vila emellan under tre månader. Slutresultatet blev en överraskning.

– Med LCHF som går ut på att man ska äta mycket fett och lite kolhydrater mätte jag två olika typer av blodfetter, kolesterol och triglycerider. För min del höjdes triglyceriderna medan kolesterolet sänktes. Det är lite kontroversiellt för dieten eftersom höga halter av triglycerider i blodet är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Astrid.

Hon har ingen förklaring till varför det blev så.

– Om jag hade fortsatt lite till kanske skulle jag ha fått ett svar. Men jag märkte inte av att jag blev sämre.

Vegankosten blev en intressant upplevelse, inte minst i hälsoundersökningen därefter. Astrid hölls sig till strikt veganmat där hon undvek animaliska produkter. För att få i sig viktiga näringsämnen åt hon mat i stora portioner och drack mycket vätska.

– Magen mådde inte bra och jag hade svårt med koncentrationen när jag pluggade. Hela tiden fanns det ett sug att äta något annat gott. Det krävs en stark mentalitet för att klara av dieten.

Hälsotesterna efter vegankosten visade på ökad fettvikt på nästan ett kilo och minskad muskelhalt på två kilo, det trots att Astrid fortsatte med vardagliga rutiner i skolan och på stallet.

När hon började 5:2-dieten, som ofta beskrivs som fasta eller halvfasta, fick hon kraftigt begränsa kaloriintaget två dagar i veckan. Hon räknade sitt vardagliga kaloriintag till 2500 kalorier och under de två fasta-dagarna fick hon inte överskrida mer än 500 kalorier.

– Det var en tuff diet, men efter ett tag började jag vänja mig. Under fastan ökade mitt blodtryck vilket jag inte förväntade mig alls. Stressfaktor kan vara en förklaring.

Men vilken diet rekommenderar du om man vill gå ner i vikt och hålla god hälsa?

– Det är svårt att svara på. Att välja diet utefter hur man är och vilket hälsotillstånd man har ligger på varje enskild individ. Jag rekommendera att man undersöker sig först och testar sig fram mellan olika dieter.

I april utses en vinnare. Priset kommer dels bestå av titeln Unga forskare men också ett resestipendium där vinnaren kan vara med i internationella deltävlingar i USA.

– Det skulle vara jättespännande. Men nu ska jag hem och finslipa på rapporten och vila mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!