Mattias A Klum är fotografen och dokumentärfilmaren som redan som 23-åring blev kontrakterad av National Geographic.
När Naturskyddsföreningen nyligen bjöd in till föreläsning med Mattias kom över 200 åhörare till Stora Kyrkan. Vid en stor bildskärm höll Mattias sin föreläsning där han bland annat drog anekdoter från sin karriär som kontraktsfotograf och han vittnade om regnskogsskövling och några av de problem naturexploatering och överkonsumtion leder till. Samtidigt var humorn nära till hands och hans engagemang för djur och natur framkom tydligt.
– Mitt fotograferande började med att jag ville fånga det jag såg och kände. Än idag blir jag fascinerad av detaljer. Det spelar ingen roll om det är en liten ekoxe eller ett lejon. När jag är inne i fotograferandet hamnar jag i ett flow och glömmer bort alla andra behov som att jag är hungrig, törstig eller kissnödig.
– För mig var en resa till Nigeria 1990 en riktig ögonöppnare som verkligen fördjupade mitt miljöengagemang. Jag var där på ett längre uppdrag för att fotografera i regnskogen och under tiden skövlades den kraftigt. Det var som att den bara försvann framför ögonen på mig.
Samtidigt som hans två barn fick följa med på ovanliga resor och uppleva mycket nytt var de också ifrån varandra under långa perioder. Uppdrag som tog flera månader gjorde att Mattias missade både högtider och viktiga händelser hemma.
– Det var ju inte jättekul att missa julfiranden med barnen även om man hängde i något träd i Amazonas och egentligen gjorde något spännande och meningsfullt. Jag ångrar ingenting, allt har varit medvetna val i samråd med familjen men idag skulle jag kanske välja annorlunda.
Efter över 25 år som naturfotograf för National Geographic har Mattias nu antagit nya utmaningar. Tillsammans med hustrun, fotografen Iris Alexandrov Klum, utgör han numera en konstnärsduo som fokuserar på olika utställnings- och konstprojekt. Men det var inte självklart att jobba tillsammans bara för att de delar intresset för bildberättandet.
– Vi blev ju ett par för att vi blev kära i varandra. Vi valde mellan att fortsätta som vi redan gjorde eller hitta en väg tillsammans. Vi valde att skapa något gemensamt så att vi får mycket tid tillsammans.
Mattias tidigare projekt tog väldigt mycket tid. Han har rest över hela världen på uppdrag, 6-8 månader per år. Expeditionerna har fokuserat på allt från att hitta och fotografera världens giftigaste ormar till att dokumentera isbjörnar på Svalbard. Hans arbete har lett till 13 omslag på National Geographic.
Mattias miljöengagemang har följt med som en röd tråd och han har gjort många samarbeten med större organisationer genom åren. Sedan två år tillbaka är paret bosatta i Spanien för att komma närmare både Europa och Afrika där de arbetar med olika projekt.
– Det är också på grund av mina leder som jag helt enkelt har arbetat sönder. Jag mår bättre i värmen.
Även privat försöker de göra vad de kan för miljön, genom att hålla nere på resandet, köra elbil, inte äta kött och ha solceller på hustaket.
– En del människor känner en viss ångest inför det där, det sammankopplas med en massa uppoffringar att vara klimatsmart. Jag tycker snarare att det är en fantastisk resa där jag känner att jag påbörjar något som gör mig sundare som person. Jag tänker att man gör något för världen och sig själv i en framtidsresa för barnen. Det är min drivkraft i det mesta jag gör.