Pensionärsråd (KPR) finns i länets samtliga kommuner, med undantag av Åtvidaberg. Kommunfullmäktige skrotade rådet 2008. Dialogen mellan pensionärsorganisationerna och kommunen bedrivs sedan dess i en samrådsgrupp. Senaste träffen ägde rum för en vecka sen: "Det var tredje gången i följd som den ansvariga tjänstemannen inte var på plats, och ersättaren hade inga besked att ge", säger Ann–Louise Aspanius, ordförande PRO Åtvidaberg. Hon menar att åren med samverkansgrupp är bortkastade.
Politikerna uppvaktades i november 2014. SPF Åtvidaberg, PRO i Åtvidaberg, Grebo och Hannäs samt Björsäters Seniorer ställde sig gemensamt bakom kravet på en återgång till modellen med pensionärsråd: "Det är ingen tillfällighet att modellen tillämpas i de flesta andra kommuner, vi förstår inte varför just Åtvidaberg måste sätta sig på tvären", säger Aspanius.
Har ni kontaktats av politiker sedan ni inlämnade skivelsen?
– Jag har inte kontaktats, och vad jag vet har ingen annan av de aktiva i våra föreningar kontaktats. Jag tycker att vi åtminstone kunde få ett svar, vi pensionärer är trots allt en stor grupp i Åtvidaberg.
Vad är fördelen med ett pensionärsråd?
– Den direkta kontakten mellan oss och kommunens politiska ledning. Det kan gälla samverkan i fråga om service, vård och omsorg, och ett råd kan vidare lämna yttranden i frågor som rör pensionärernas villkor.