Varför är träden rödmarkerade?

Längs kanalpromenaden och på Adelsnäsvägen lyser röda markeringar på träd. Kommunekolog Anton Sunnergren förklarar varför.

Längs Åtvids kanal står flera almar som dött efter de senaste årens almsjuka i Åtvidaberg. Röda prickar innebär att de ska avverkas.

Längs Åtvids kanal står flera almar som dött efter de senaste årens almsjuka i Åtvidaberg. Röda prickar innebär att de ska avverkas.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-04-28 09:00

 – Det är träd som ska avverkas, säger Sunnergren. 

Nästan samtliga är almar som har dött efter att almsjuka under de senaste åren slagit ut beståndet av almar i centrala Åtvidaberg. Några enstaka träd är askar som drabbats av askskottsjuka. 

Utmed kanalen - på sträckan från gångbron till stenvalvsbron vid Adelsnäsvägen - är det tätt mellan de röda runda markeringarna. Stora träd ska bort, liksom mindre. 

 – Arbetet ska ske ganska snart och kommer att pågå under några dagar, säger Anton Sunnergren och konstaterar att utrymmet på kanalbanken mellan kanalen och träden är begränsat. 

– Vi har en bra entreprenör som klarar det. 

På Adelsnäsvägen i höjd med Brukskontoret har stora döda almar andra röda markeringar, i form av dubbla streck och L. Det innebär att träden ska tas ner, en del kommer att bli högstubbar. Stockar från träden kommer att läggas på deponi. 

– Vi har deponier för döda träd på fem olika platser i tätorten. Dessa kommer troligen att läggas på en grönyta vid Edbergavägen. 

Död ved gynnar insekter och skapar förutsättningar för dessa. 

–  Vi kan göra något bra av situationen genom att hantera almarna så här, säger Sunnergren.

Samtidigt som högarna av död ved fylls på i tätorten brukar det blir reaktioner om att upplagen ser skräpiga ut. 

– Det är viktigt att öka acceptansen för att vi sparar träd som högstubbar och för att vi sparar på död ved. 

Kommunen har genom länsstyrelsen sökt och beviljats pengar från naturvårdsverket för ett projekt i almsjukans spår. Det rör sig om 435 000 kronor i statligt bidrag mot att kommunen skjuter till lika mycket i egen insats. 

Bidraget ska användas bland annat för att öka acceptansen för högstubbar. 

– Vi ska klä in högstubbar i olika klätterväxter, framförallt blommande för att de ska vara en nektarkälla för pollinerare för att det ska se trevligt ut. Vi tittar främst på svenska arter, eventuellt också på trädgårdsarter.

En del av projektet går också till att skapa någon form av konstnärlig gestaltning av högstubbar. För den delen av projektet ansvarar kommunens kulturutvecklare Malin Forsling Parborg. 

– Vi har precis fått medel beviljade så det är inte klart hur det ska bli än, säger hon och tillägger att kommunen kommer att samverka med konstnärer. 

Projektet blir ett sätt att lyfta både natur och konst i Åtvidaberg. 

– Tanken är att det ska bli som en liten promenad bland konst och natur. 

Karta: Kanalen och stenbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!