Ensam tjej i teknikklassen – leder nu teknikföretaget

Ledarskap och möjlighet att utvecklas är viktigt för Annelie som för andra året i rad blev nominerad till priset för årets mentor.

Annelie har alltid haft ett stort intresse för teknik och är stolt över att hon kan så mycket av produktionen på Polyamp.
"Det underlättar i alla led, från beställning till tillverkning".

Annelie har alltid haft ett stort intresse för teknik och är stolt över att hon kan så mycket av produktionen på Polyamp. "Det underlättar i alla led, från beställning till tillverkning".

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2023-11-01 11:00

Annelie Lindgren, 51 år, är sedan sju år tillbaka platschef, ekonomichef och personalchef på Polyamp i Åtvidaberg. Efter många år på Svenska kullagerfabriken med mycket resor kändes det skönt att få jobba lokalt med teknik som hon alltid haft ett intresse för.

– För min del började det redan när jag var liten. Pappa var snickare och jag var med honom mycket. Jag har alltid varit intresserad av hur saker fungerar.

Med matematik och teknik som favoritämnen var tekniklinjen på gymnasiet ett självklart val, trots att hon på den tiden var ensam tjej. Efter gymnasiet utbildade hon sig till maskiningenjör och konstaterar att det fortfarande idag är färre kvinnor inom branschen.

undefined
Annelie har alltid haft ett stort intresse för teknik och är stolt över att hon kan så mycket av produktionen på Polyamp. "Det underlättar i alla led, från beställning till tillverkning".

Polyamp har 27 anställda varav 22 jobbar i Åtvidaberg. Det är en jämställd arbetsplats med 14 kvinnor och 13 män. Annelie är stolt över sin arbetsgrupp och konstaterar med ett skratt att det vore konstigt annars då hon anställt mer än hälften av dem.

– Jag skulle aldrig anställa personal utifrån jämställdhet utan vill ha den som passar bäst in i gruppen. Jag skulle själv inte ta ett arbete där jag är inkvoterad för att jag är kvinna. Jag vill bli vald för min kompetens.

Annelie förklarar att hon sätter press på sig själv. Det som hon tar sig för att göra vill hon göra på ett sätt som hon är nöjd med. Många gånger blir det jobbigt.
  
– En chef sa i början av mitt arbetsliv att han aldrig skulle kunna ställa så höga krav på mig som jag gör på mig själv. Det hade han troligtvis rätt i.

Samtidigt som hon tycker att hon blivit bättre med åren.

– Idag har jag ett annat förhållningssätt än när jag var yngre. Idag gör det inte mig någonting om jag springer en halvmil på över 30 minuter för jag har i alla fall sprungit den där halvmilen. Så hade jag inte tänkt när jag var yngre.

undefined
Annelie Lindgren, 51 år, är chef på Polyamp i Åtvidaberg. För andra året i rad har hon nominerats till priset som "Årets mentor" av Näringslivscentrum.
undefined
Strömomvandlarna är en av de två produkter som Polyamp tillverkar mest.

Även Annelies man Johan arbetar som platschef på ett företag i Åtvidaberg. Det skulle kunna vara en självklarhet att det blir en del jobbsnack hemma, men det har de gemensamt tagit beslut om att undvika.

– Vi har fem minuter efter vi kommer hem då vi får prata jobb. Behöver vi mer tid så tar vi en promenad. Barnen ska inte behöva lyssna på vårt jobbsnack hemma.

När Annelie var 14 år avled hennes pappa. Hon tror att det har bidragit till hennes driv att vilja genomföra saker och förbättra.

– Jag kan inte vänta på sen. Det är bara att prova och funkar det inte så prova igen.

Även om hon växt upp under enkla förhållanden har hennes mamma alltid gett henne förutsättningar att lyckas. Det är något som Annelie tagit med sig i sin barnuppfostran.

– Om barnen ska plugga så behöver vi ju se till att de får studiero. Att det finns möjlighet för dem att kunna fokusera, att det finns någonting för dem att äta under tiden och att de kan sitta ostört.

undefined
Färdigmonterade

Precis samma tänk har hon på arbetsplatsen. Eftersom mycket av arbetet sker stillasittande, vilket kan belasta kroppen, har hon infört gymnastikpass för dem som vill två gånger om dagen. I första hand är det personalen i produktion som deltar i passen.

– Det är frivilligt och vi har tagit hjälp av en personlig tränare med övningar. Man turas om att leda passen och det verkar vara uppskattat. Utöver det har de en timme extra i veckan att röra på sig. Jag vill att personalen ska hålla sig friska och försöker förebygga skador så gott det går.

För andra året i rad blev Annelie nominerad till Årets mentor av Näringslivscentrum vilket gjorde henne väldigt glad. Något av det viktigaste i hennes ledarskap är att försöka utmana och uppmuntra medarbetarna så att de utvecklas.

– För mig är det viktigt att inte bara hålla med utan att ställa frågor. Ibland handlar det om att hjälpa medarbetaren att själv komma fram till svaren. Det är viktigt att bena i sina egna tankar.

undefined
Annelie Lindgren vill jobba för att medarbetarna ska få möjlighet att utvecklas.

Samtidigt beskriver hon vikten av att finnas där. Har hon en medarbetare som behöver prata om något, så vill hon ta sig tid även om hon har viktiga möten inbokade. Ibland kan samtalen inte vänta och hon är noggrann med förtroendet. Ingenting som sägs till henne går vidare.

– Allting i livet handlar om prioriteringar och jag är stolt över att kunna säga att jag är närvarande. Jag är nog en bättre chef idag än vad jag för några år sedan och jag lär mig hela tiden. För tillfället har jag inga egentliga mål mer än att fortsätta utvecklas i mitt ledarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!