Vändningen: Vård och omsorg håller budget

Efter år av underskott och en svajig start på 2021 presterar vård- och omsorgsförvaltningen nollresultat i år. "Det känns jättebra att kunna redovisa en budget i balans"

Läkemedelsrobotar har bidragit till att vård- och omsorgsförvaltningen i år håller budget. Nästa år ska fler robotar beställas och användas inom hemtjänsten, av personer som kan använda de som ett hjälpmedel.

Läkemedelsrobotar har bidragit till att vård- och omsorgsförvaltningen i år håller budget. Nästa år ska fler robotar beställas och användas inom hemtjänsten, av personer som kan använda de som ett hjälpmedel.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-12-21 15:01

Socialchefen Sara Waernér är nöjd. Ekonomin går åt rätt håll. 

– Den senaste prognosen var på noll, säger hon. 

Budgeten för året är satt till knappt 266 miljoner kronor. Under året har prognoserna visat ett väntat underskott, liksom de senaste åren. 

2020 uppgick underskottet till 3, 7 miljoner kronor – ett underskott som till stor del berodde på externa placeringar, men som vägdes upp av lägre personalkostnader inom äldreomsorgen. 

2019 var underskottet mycket stort, drygt 17 miljoner kronor – främst beroende på externa placeringar. Även 2018 gick med stort underskott, 13 miljoner kronor. 

Vad är det som har hänt i år? 

– Vi har jobbat enormt mycket med ekonomiska effektiviseringar, säger Waernér.

Ett exempel: kostnaderna för placeringar inom individ- och familjeomsorgen har sjunkit. 

– Det skiljer åtta miljoner kronor mellan 2021 och 2021. 

Innebär det att färre personer i behov av hjälp fått insatser? 

– Nej, de som har haft behov har fått hjälp. Vi har hittat andra sätt, till exempel så har vi flera kommunala familjehem nu än de dyrare konsulentstödda familjehemmen. Vi jobbar mera förebyggande innan problemen eskalerar. Det är inte något som påverkat kvalitén, snarare är det tvärtom. 

Läkemedelsrobotar är ett annat exempel som gett besparingar. Idag är fem robotar placerade hos personer som har hemtjänst och som kan hantera hjälpmedlet.  Roboten påminner om när det är dags att ta medicin och portionerar rätt dos vid varje tillfälle.

– Det har fungerat bra och vi kommer att beställa fler nästa år.  

En rehabsatsning med insatser av fysioterapeut och arbetsterapeut inom hemtjänsten har också gett effekt, inte bara på ekonomin, påpekar Sara Waernér. 

 – Det gör att man kan bo kvar hemma och bibehålla sin självständighet. 

Delar av satsningen har finansierats med extra statliga stöd. Äldreomsorgsstödet var på knappt sex miljoner kronor och har också gått till att förebyggande insatser mot covid-19. 

Sara Waernér talar om ett lagarbete och framhåller personalen, från chefer till staben förvaltningsekonomen och de som arbetar i verksamheterna. 

– Det har varit tufft att ständigt streta mot en budget i balans, säger hon lägger till andra mål: kvalité och arbetsmiljö.

 – Sedan jag började här har det varit viktigt för mig att ha personal som trivs och som är på jobbet. Det har betydelse även i ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!