Vädjan från djurägare förgäves – mottagning läggs ner

Över 300 personer skrev på för att rädda Distriktsveterinärernas smådjursmottagning från nedläggning. Kommunen vädjade om detsamma. Men beslutet är fattat – mottagningen läggs ner under året.

Distriktsveterinärerna lägger trots protester från djurägare ner smådjursmottagningen i Åtvidaberg. Orsaken är veterinärbrist. "Om vi kunnat omorganisera så hade vi gjort det", säger Karolina Dahlqvist, tf regionschef inom Distriktsveterinärerna. (Hunden på bilden har inget med texten att göra.)

Distriktsveterinärerna lägger trots protester från djurägare ner smådjursmottagningen i Åtvidaberg. Orsaken är veterinärbrist. "Om vi kunnat omorganisera så hade vi gjort det", säger Karolina Dahlqvist, tf regionschef inom Distriktsveterinärerna. (Hunden på bilden har inget med texten att göra.)

Foto: Ingvar Karmhed/arkiv

Åtvidaberg2022-01-04 19:00

I november kom beskedet att Distriktsveterinärerna, som är organiserade under Jordbruksverket, lägger ner sin smådjursmottagning på Fågelsången i Åtvidaberg

– Orsaken är veterinärbristen, den är landsomfattande. Vi har problem att bemanna mottagningen, säger Karolina Dahlqvist, veterinär och tillförordnad regionchef inom Distriktsveterinärerna med ansvar för bland annat Östergötland. 

Det är samma svar som Distriktsveterinärernas chef Hillevi Lindström gav i november. Hon pekade på en nationell brist på veterinärer, samtidigt som allt fler skaffat smådjur.

– Antalet veterinärer har inte ökat i samma takt som behovet och antalet djur. Det påverkar oss väldigt mycket. Det är stort tryck från alla djurägare.  Vi måste prioritera, sa Lindström.

Beskedet om nedläggningen väckte reaktioner. Hundägaren Anette Ståhl drog igång en namninsamling. Över 300 personer skrev under för att få behålla smådjursmottagningen. 

Även kommunen reagerade med en skrivelse. Biträdande kommundirektör Stefan Nilsson tryckte på att många äldre djurägare skulle få svårt att ta sig till smådjurskliniker i Linköping.

Ändrar namninsamlingen och kommunens påtryckning något kring beslutet att lägga ner? 

– Nej, vi har fortfarande problemet kvar. Vem ska jobba där?, frågar sig Karolina Dahlqvist. 

– Det finns ingen personal. Om vi kunnat omorganisera så hade vi gjort det.

Idag utgår de veterinärer som bemannar mottagningen i Åtvidaberg från Söderköping. Grunduppdraget är att tillhandahålla akut djursjukvård och smittskydd dygnet runt, året om. 

– Det tar en timme enkel resa från Söderköping till Åtvidaberg. Att ta den tiden när vi vet att det finns akut sjuka djur och behöver prioritera blir inte bra, säger Karolina Dahlqvist och nämner veterinärernas arbetsmiljö. 

Hur påverkar veterinärbristen veterinärkåren hos er?

– Man arbetar mer på marginalerna och funderar mycket på vad som händer om man blir sjuk. Vi har haft pandemin under snart två års tid. Vi kan inte jobba hemifrån, det gör att man funderar mycket när det blir tajt bemanningsmässigt. Man försöker in i det längsta att sträcka på sig. 

Idag är mottagningen i Åtvidaberg bemannad med en djursjuksköterska och öppen under vardagar för bland annat foderförsäljning.

– Enstaka dagar, när det kunnat lösas har vi veterinär på plats. Det beror på tillgången på veterinärer och det varierar.

När lägger ni ner helt?

– Vi har lokalerna kvar till hösten 2022.  Har vi personal så kommer vi att bemanna.

Är det tänkbart att någon privatpraktiserande veterinär, om det trots veterinärbristen finns någon intresserad, kan ta över lokalerna? 

– Absolut, det vore en bra lösning. Vi skulle vara positiva till det, för fortsatt service för som bor i Åtvidaberg. Om det kommer någon som vill, så ska vi inte krångla. 

Vad skulle man kunna locka med? 

– Det finns bra lokaler för enklare smådjursverksamhet och en engagerad kundkrets som vill ha mottagningen kvar, säger Dahlqvist.

Biträdande kommundirektör Stefan Nilsson hoppas att det, trots veterinärbristen, kan vara en öppning. 

– Det finns helt klart ett behov och intresse från kommuninvånare av att ha kvar mottagningen i Åtvidaberg, säger och tänker ta frågan vidare till Näringslivscentrum i Åtvidaberg. 

Utan smådjursmottagningen på Fågelsången får djurägare söka djurvård utanför tätorten. En privatpraktik finns i Bersbo, liksom i Linköping. Distriktsveterinärerna har också mottagning i Söderköping.

Trots ökat intag på veterinärhögskolan kommer veterinärbristen att vara kvar, påpekar Karolina Dahlqvist.

Vad kan djurägare tänka på i tider med veterinärbrist? 

– Ha framförhållning. Skjut inte upp att ta kontakt med veterinär. Försök lösa saker på dagtid. Vänta inte med att ta kontakt om djuret är dåligt, säger Dahlqvist.

– Ha allmänt förnuft. Låt inte chokladasken ligga framme på soffbordet, bara för att hunden aldrig går upp på bordet.  Låt inte hunden vara vid stenrösen om våren när ormarna kommer fram. Ha sunt förnuft. 

Vad gör man som djurägare om man har en hund eller katt som blir påkörd en sen kväll i Åtvidaberg? 

– Är det fråga om avlivning, då kan vi hjälpa till. Man kan behöva åka till Söderköping. Det beror på övriga ärenden och var veterinär befinner sig. Som djurägare bör man i förebyggande syfte undersöka var avancerade vårdinstanser finns. I sämsta fall kan det vara Stockholm som är närmast.

Distriktsveterinärerna

Distriktsveterinärerna har ett statligt uppdrag kring landets smittskydd och djurskydd för samtliga djurslag. 

Genom Distriktsveterinärerna finns tillgång till veterinär service i hela landet för alla djur på en primärvårdsnivå. Akut sjuka djur prioriteras.

Distriktsveterinärerna ersätter inte specialistdjursjukvården på de stora djursjukhusen, som är remissinstanser när djuren är så allvarligt sjuka att de behöver inneliggande vård eller avancerad kirurgi. 

Källa: www.distriktsveterinarerna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!