Det var Skatteverket som tidigare i år noterade att en pappa, bosatt i Åtvidabergs kommun, fått ut lön i hög omfattning samtidigt som han fått hög ersättning från Försäkringskassan. Mannen hade också under ett år gjort avdrag för resor till arbetet för 240 dagar.
Uppgifterna fick Försäkringskassan att starta en utredning. Försäkringskassan ville utreda om mannen haft rätt till den föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning som han fått under två års tid.
Grundregeln är att den sökande ska ha avstått arbete för att vårda barn.
I sin utredning har Försäkringskassan granskat lönespecifikationer. Dessa visar bland annat att mannen för omkring 200 dagar inte avstått från arbete när han beviljats föräldrapenning. Vid drygt 90 dagar har han fått föräldrapenning för arbetsfria dagar.
Vid sex tillfällen har mannen arbetat medan barnet varit på förskola. Vid fem tillfällen har mannen själv varit sjuk när han fått föräldrapenning.
Under utredningen har mannen förklarat att han avstått arbete för att vårda barn, men att han på grund av arbetets karaktär varit tvungen att ta igen vissa saker i sitt uppdrag.
Försäkringskassan har tolkat det som att mannen skjutit upp arbete, det vill säga tagit hand om barn, men sedan arbetat extra.
Försäkringskassan bedömer att mannen inte haft rätt till alla de dagar med föräldrapenning som betalats ut. Beslutet grundas på att han inte avstått från arbete för att vårda barn. Sammantaget rör det sig om drygt 300 000 kronor som mannen ska betala tillbaka.