Personalkostnader inom socialtjänsten sticker ut

En färsk utredning om kostnader inom kommunens individ- och familjeomsorg (IFO) slår fast att personalkostnader och placeringar av barn och unga sticker ut.

Kommundirektör Robert Bredberg ser att individ- och familjeomsorgen har höga personalkostnader och fler anställda än liknande kommuner.

Kommundirektör Robert Bredberg ser att individ- och familjeomsorgen har höga personalkostnader och fler anställda än liknande kommuner.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-05-11 17:01

Kommundirektör Robert Bredberg fick i slutet av förra året ett uppdrag av kommunstyrelsen. Han skulle genomföra en fördjupad organisatorisk och ekonomisk översyn av IFO i syfte att hitta effektiviseringar i verksamheten.

– Jag har utgått från Kolada fullt ut och fördjupat mig inom några områden, säger Robert Bredberg.

Kolada är en databas för kommuner och regioner. Här finns 5000 olika nyckeltal, möjliga för exempelvis kommuner att använda för analys och jämförelser.  Databasen gör det också möjligt att jämföra en kommun med flera andra.

Robert Bredberg har jämfört Åtvidaberg med kommuner som har liknande förutsättningar sett till bland annat storlek och social belastning.

– Enligt Kolada kan vi se att kostnadsökningen inom IFO varit kraftfull, från 2016 och framåt, säger Bredberg. 

Han har i sin utredning sökt svar på vad det är som står bakom de ökade kostnaderna.

Beror det på att sociala problem är mera omfattande i Åtvidaberg?

– Nej, jag kan inte se i utredningen att vi har det.

I sin utredning pekar Robert Bredberg på att kommunen sticker ut på ett par områden – främst när det gäller kostnader för personal och placeringar av barn och unga.

Antalet helårsanställda inom IFO är idag 25, men borde enligt jämförelser med liknande kommuner vara runt 21, 22. I sin sammanfattning skriver Bredberg: "Personalkostnaderna bör kunna minskas genom en anpassning till jämförbara kommuner."

Vad innebär det? Uppsägningar?

– Med kort om tid kan det krävas att man måste vidta drastiska åtgärder, men vi ska försöka undvika uppsägningar så långt det går. Förvaltningen får nu ett grannlaga arbete att se hur man kan organisera och hitta lösningar under 2021. Under 2022 förväntas vi vara i nivå med jämförbara kommuner.

Den andra faktorn som sticker ut i Åtvidabergs kommun är kostnaderna för barn- och ungdomsvård. De har ökat under perioden. En förklaring är att kommunen i högre utsträckning köper externa tjänster. Här pågår redan arbete för att minska kostnaderna.

– Jag ser idag att verksamheten i huvudsak rör sig i rätt riktning, säger Bredberg och uttalar förtroende för socialchefen Sara Waernér, som tillträdde 2019.

– Vi har haft en period mellan 2016 och 2019 då vi inte haft kontinuitet i styrning och ledning av förvaltningen. Det tar tid att effektivisera beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!