Utredning föreslår färre skolor inne i Åtvidaberg

Nu har skolutredningen gjort sitt. I slutrapporten, som presenteras 3 januari, föreslår man att antalet skolenheter i centralorten ska minskas. Dessutom föreslås en ny förskola i Långbrottsområdet, med egen profil.

Åtvidaberg2012-12-28 06:30

– Vi har arbetet fram förslag som man nu får ta ställning till, säger Andreas Capilla, kommunchef, som har suttit med i utredningens styrgrupp.

Grundskoleverksamheten föreslås bli mer koncentrerad. Elever upp till årskurs 3 i centralortens upptagningsområde vill man placera på Centralskolan, medan årskurserna 4–6 och 7–9 i området föreslås placeras på Alléskolan.

Särskild profel

Dessutom föreslår man att Långbrottsområdets förskola, som i dag är uppdelad i tre enheter, samordnas till en ny förskola med särskild profil.

– Vi har på kommunstyrelsens uppdrag tittat närmare på olika pedagogiska inriktningar och funnit Reggio Emilia mest intressant, säger Andreas Capilla.

Reggio Emilia är en pedagogik som går ut på att utveckla barnens alla uttrycksmöjligheter.

Pedagogiken är spridd över världen och i Stockholm finns ett institut där man utbildar lärare inom den.

Rapporten lägger stor vikt på profileringen av förskolan i Långbrott.

Högre hyra

En ny förskolebyggnad föreslås i samband med detta ersätta lokalerna i Eksätter, där Långbrottsskolans föreskoleverksamhet i dag är inhyst.

– Det är många som har varit engagerade i frågan om Långbrottsskolan, så visst kommer vi att få besvikna reaktioner från folk, säger Andreas Capilla.

Lokalhyran för den nya förskolan beräknas bli högre, men man tror sig kunna kompensera genom att dra ner på drift- och personalkostnader.

Men det är inte bara centralortens elever som berörs.

I dagsläget får eleverna på de mindre orterna börja på Alléskolan redan i sjätte klass.

Mister rätt till skolskjuts

Men i rapportens förslår man att elever i årskurs 6, som är bosatta i Grebo och Björsäter med närområde ska placeras på skolorna i respektive hemort.

– Det har fungerat så tidigare, men det var före min tid så jag kan inte säga hur det fungerade då, säger Andreas Capilla.

I och med att eleverna i centralortens området kan komma att få en ny destination innebär det att elever som i dag är berättigade skolskjuts förlorar den, medan andra i sin tur kommer att få rätt till skolskjuts.

Behovet av skolskjuts i kommunen beräknas minska, samtidigt som den koncentreras.

– Om man beslutar att genomför omorgansiationen så är det klart att många i kommunen kommer att beröras på olika sätt, men vi får se vad som sker, säger Andreas Capilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om