Robert Wallin, biträdande regionchef inom Företagarna har laddat upp med en mängd frågor inför Företagarnas valdebatt på onsdagskvällen. Den första ställer han retoriskt:
– Hur stor andel av Sveriges företag är småföretag, med under 50 anställda?
Gissningar hamnar på mellan 65 och 98 procent.
– Rätt svar är 99,4 procent. De små företagen drar in en tredjedel av skatteintäkterna till kommunerna. Politiken kan skapa förutsättningar för dessa.
Med det anges riktningen. Debatten ska handla främst om frågor som rör företagande; som bland annat upphandling, företagsklimat, och kompetensförsörjning.
De åtta partier som har plats i fullmäktige är representerade. Sju män och en kvinna tar plats i panelen.
Ett 30-tal personer sitter på åhörarbänk i konferenslokalen i företagspark Facetten. Ungefär hälften av dem är partipolitiskt engagerade.
Några frågor hettar till. Kommunens inköp och LOU, Lagen om offentlig upphandling, som ska främja konkurrens och se till att offentliga medel används så effektivt som möjligt, är en sådan.
Robert Wallin uppger att bara fem procent av kommunens upphandlingar hamnar hos lokala företag. Inte tillräckligt, menar han och vill höja andelen. Från företagare kommer både frågor och påståenden:
– Det är katastrof här. Jag blir förbannad när jobb går till företag utanför kommunen, trots att man själv lagt lägsta pris, säger Johan Hjalmarsson.
Martin Alfredsson undrar om kommunen kan styra upphandlingar mot lokala företag, till exempel genom att kräva praktikplatser åt unga i Åtvidaberg, något som också skulle gynna framtida kompetensförsörjning.
Mikael Wårhem återger sin uppfattning: "Lokala företag känner sig åsidosatta."
Politikerna undviker enskilda ärenden. De ger istället lösningar:
– Vi kan ställa krav på de stora drakarna att använda så många lokala företag som möjligt, säger Tommy Aarna (M) och nämner bygget av nya Kopparsvanen, där lokala företag togs in som underleverantörer.
– Bättre samarbete med lokala företag, säger Linda Ivarsson (MP).
– Dela upp upphandlingar och gör det lättare för små företag att vara med, säger Joakim Gustavsson (SD).
Joakim Magnusson (C) lyfter exempel på styrning: krav om närproducerade livsmedel gör att lokala företag kan gynnas.
– Upphandling är en ständig fråga. Vi värnar om det lokala, men kan inte kringgå lagen. LOU är otroligt komplicerat, påpekar Thomas Lidberg (S).
Daniel Franzén (L) instämmer:
– Lagen kan vi inte göra så mycket åt.
– Men vi kan söka upp lokala företag och visa vad som ska upphandlas, föreslår Joel Edoff (KD).
Tidigare under debatten har Lennart Pettersson (V) påtalat behovet av praktikplatser. Frågorna krokar i varann.
Tonläget är mestadels under kvällen gott. De politiska dusterna hamnar främst mellan M och S och rör kommunens ekonomi under mandatperioden, där Aarna beskyller Lidberg för att räkna fel och Lidberg svarar att Aarna har sina egna ekvationer.
Robert Wallin sammanfattar:
– Alla vill skapa bättre förutsättningar, men vägen dit är annorlunda.
Emma Gustafsson i Företagarnas styrelse summerar sin första lokala valdebatt:
– Det var bra att frågor om upphandling kom upp. Vi pratar ofta om det i Företagarna och att kommunen behöver samtala mer med företagen.
Var det något annat du reagerade på?
– Att det blev pajkastning mellan S och M. Det är bättre att de pratar om vad de själv vill göra än att bråka med varandra.