Unge lantbrukaren Erik kan inte skynda på allt i livet

Tillsammans med sin mamma driver Erik Gunnarsson Valsinge Gård. Livet som lantbrukare har alltid varit självklart för honom.

Erik Gunnarsson vill gärna kunna bjuda in skolklasser till gården i framtiden och öppna upp mer för besök.

Erik Gunnarsson vill gärna kunna bjuda in skolklasser till gården i framtiden och öppna upp mer för besök.

Foto: Lina Gillman

Åtvidaberg2022-08-05 11:00

– Det många tänker på när man säger bonde är en äldre man i blå overall och keps, säger 28-årige lantbrukaren Erik Gunnarsson.

Valsinge Gård driver han tillsammans med sin mamma Ylva Righard sen 2019, men han har bott på Valsinge hela sin uppväxt.

– Vi tog över lantbruket efter pappa som inte längre är aktiv lantbrukare. Vi arbetar med mjölkkor och diverse odling.

På gården finns det cirka 250 djur och 100 av dem är mjölkkor.

undefined
Erik skrattar när han får frågan om han inte ska vara med i "Bonde söker fru", men säger inte heller nej.

Trots att det är så många kor får man ändå några favoriter?

– Ja, det är klart man får. Kor har väldigt olika personligheter och är tydliga med när de både är nöjda och missnöjda. Det är viktigt att lära känns dem så man enklare kan se om de exempelvis får ändrat beteendemönster, vilket kan visa på att något inte stämmer. 

Erik har aldrig haft ögonen för något annat yrke. Han började arbeta heltid som lantbrukare direkt efter att ha gått ut Naturbruksgymnasiet i Gamleby.

– Nej, det finns inget annat jag kan tänka mig. Det är ett otroligt varierat yrke där ingen dag är den andra lik, det finns alltid något som behöver göras så sysslolös är jag aldrig, säger han och ler.

undefined
Erik Gunnarsson driver gården tillsammans med sin mamma Ylva Righard. Här står de i den nya ladugården som byggdes 2019. Den har en kompostbädd som gör att bädden avdunstar på fukt.

Hur många timmar i veckan arbetar du?

– Det är jätteolika beroende på säsong. Vid skördetoppar är det inte svårt att komma upp i tolv timmar per dygn. Sen försöker vi hålla oss till ett schema men det är inte alltid så lätt. 

Vad ser du för framtidsutmaningar inom lantbruket?

– På en nationell nivå är det mest ekonomi och politiska beslut som tas och som kanske inte alltid är gynnsamma för oss. Ingen vill driva ett företag utan att få en lön för det.

Han förklarar att det krävs tålamod att vara lantbrukare.

– Det är mycket långsiktigt arbete med att odla och föda upp kor. Det tar den tid det tar och man får inse att man inte kan skynda på allt i livet. Sen blir man stolt när exempelvis en skörd blir extra bra eller när en kalv man kelat med sen den var nyfödd växer upp och blir väldigt fin. Jag gillar känslan av att skapa och se något växa fram. 

undefined
Erik Gunnarsson vill gärna kunna bjuda in skolklasser till gården i framtiden och öppna upp mer för besök.

Mitt i intervjun kommer en svart- och vitfläckig ko och börjar råma utanför ladugården.

Vad tror du hon vill?

– Hon känner sig nog mest ensam och är lite irriterad på att alla kompisar ligger och vilar inne i ladan för att slippa värmen, säger Erik med ett skratt. 

Vilka förutfattade meningar tror du det finns om lantbruk?

– Att det är en industriell känsla här, men alla är så måna om att korna mår bra och för att de ska göra det behöver vi veta vad de behöver. Sen kanske att det är ett omodernt yrke, men med den teknik som finns idag är det allt annat än omodern.

Han förklarar att korna bland annat har ett halsband på sig som mäter hur de mår.

– Man kan jämföra det med ett aktivitetsarmband som många har, det mäter hur kon mår. Sen finns exempelvis öronbrickor med mikrofon som visar hur mycket kon tuggar, det finns många olika tekniska hjälpmedel. 

undefined
I framtiden vill Erik gärna se att korna kan gå tillsammans med kalvarna.

När Erik får frågan om han skulle vilja vara med i tv-programmet "Bonde söker fru" skattar han högt.

– Det undviker jag gärna ett tag till.

Men du säger inte helt nej?

– Det är inget jag ger löfte om i alla fall, säger han.

Gården har funnits i familjens ägo sen 1944 och Erik förklarar att han har starka känslor för platsen och miljöerna runtomkring. 

– Det är något romantiskt med att få vara med och förvalta släktens gård vidare och det skapar ett speciellt band till gården.

Erik Gunnarsson

Valsinge gård är totalt 400 hektar.

På gården arbetar Erik heltid, hans mamma Ylva och två kvinnor jobbar halvtid, samt en pensionär som hjälper till vid behov.

Lyssnar på: Rock, gärna AC/DC.

Om du var tvungen att byta yrke? "Kanske jobba på en maskinstation, jag gillar att arbeta med motorer och mekanik."

Vad vill du göra i framtiden på gården: "Vore kul att bjuda ut skolklasser och ha mer öppen gård. Bygga ett nytt ungdjursstall och se till att korna kan gå tillsammans med sina kalvar." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!