– Det blir jättebra att få bolla olika frågor med någon som inte är i ens egen verksamhet, men som vet vad det handlar om.
Det säger Erica Glad som i februari förra året återöppnade gamla Klintas och gav restaurangen ett nytt namn, av sitt och sin kompanjon Jens Gustafssons efternamn.
– Glada Gustafsson, det har satt sig nu.
Hon har fyllt 27 år och har handplockats av Näringslivscentrum i Åtvidaberg till ett nytt mentorsprojekt med tolv kvinnor i ledande positioner. Hälften har både erfarenhet och rutin, de andra är mera färska i sina roller.
Nu kopplas de samman som mentorer och adepter i sex par.
– Tanken är att man ska vidga vyerna. Att kunna utveckla sitt företagande och sig själv, säger Annie Löfling, kommunikatör och näringslivsutvecklare på Näringslivscentrum.
Erica Glad har matchats med Mikaela Andersson, 45 år och driftchef på Villa Baro, med hotell, restaurang och en hel golfanläggning.
Corren är med när de möts för ett första träff. De hittar direkt det som förenar.
– Folk som jobbar i branschen är rätt lika; sociala och med mycket idéer, säger Erica Glad.
– Är man restaurangare så är man. Man är i en stressig miljö och lär sig hantera den med humor, säger Mikaela Andersson som gått den långa vägen genom restaurangköken, från kock till kökschef, till att bli lärare inom restaurang och nu driva Villa Baro på uppdrag av ägarfamiljen Adelswärd.
Mentorsprojektet vill stötta och stärka kvinnligt företagande i Åtvidaberg. På sikt handlar det om att nå ekonomisk tillväxt och innovation genom att stötta kvinnliga företagare.
Mikaela Andersson uppskattar konceptet. Det passar också med bakgrunden inom skolan.
– Jag har alltid gillat människor och särskilt att få hjälpa yngre i branschen. Man får nya idéer av att prata med nya människor.
Adepterna ska ta initiativen: Vad vill de ha ut av sin mentor? Vilken inriktning ska mentorskapet ha?
– Alla mentorsparen är unika. Tillsammans styr man vad man vill ha ut av mentorskapet, säger Annie Löfling, som själv är en av adepterna.
Hon vet vad hon vill:
– Jag vill skulle vilja vara chef lite längre fram och pratar med min mentor om det.
Erica Glad vet också vad hon vill:
– Bli en bättre ledare och lära mig mer om ledarskap.
Mentorn agerar bollplank och lyssnar, men ska också utmana och ifrågasätta.
För restaurangparet är tiden tajt, så här inför julbord och julmiddagar. Mikaela Andersson har en lösning:
– Vi ses en lunch. Jag kommer till Glada Gustafsson.
– Ja, det blir bra efter ruschen, säger Erica.
De är redo att prata och lära sig om varandras verksamheter. De ser sig inte som konkurrenter.
– Vi har olika målgrupper. Det är bra att det finns fler olika restauranger, med olika utbud, säger Erica Glad.
De ser också att det finns möjliga samarbeten:
– Vi kan ringa varandra om en av oss inte fått leverans av något. Man kan låna värmeskåp av varandra. Genom att lära känna varandra kan man dra nytta av varandra, säger Mikaela Andersson.
– Ja, för man tjänar på att hjälpas åt, säger Erica Glad.
Övriga par i mentorsnätverket är:
Annelie Lindgren, vd Polyamp och Astrid Åkerblom, operativ administratör, Rodeco, Camilla Einarsson, vd Åtvidabergs takvåningar och Linn Mahrs, delägare, Åtvidabergs Färghandel, Karin Waller, HR-chef och KMA, Åtvidabergshus och Rebecka Delvert, HR-partner, Linköpings universitet, Camilla Edlund, enhetschef, Region Östergötland och Annie Löfling, Näringslivscentrum, Åsa Tillmar Sörlin project manager, Combitech och Stina Holmqvist, ägare, Together Quest .