Utanför vårdcentralen i Åtvidaberg står sjuksköterskorna Therese Hargius och Ann-Charlotte Wästlund, den ena med en röd banderoll över sig med texten "Strejkvakt" och den andra med en gul väst. Från förbipasserande hörs hejarop, bilar som tutar, öppnar fönsterrutorna och ger tummen upp.
– De flesta tycker det är rätt att vi strejkar, men jag upplever att gemene man inte vet vad strejken står för. De tror att det bara handlar om den här kvarten. Men det rör sig om att det ska vara bra att jobba som sköterska, man ska kunna ha ett drägligt liv med en bra lön och bra arbete. Men det är inget av det nu, säger Therese Hargius.
På tisdagen gick anställda på 26 av 33 vårdcentraler i länet ut i strejk efter att arbetsgivarsidan vägrat gå med på Vårdförbundets krav om kortare arbetstid. På Åtvidabergs vårdcentral lämnade åtta sjuksköterskor arbetsplatsen. Under strejken är telefonrådgivningen stängd och tillgängligheten hos vårdcentralerna begränsad.
För att komma i kontakt med vårdcentralen i Åtvidaberg får man komma på drop-in tider. Väl på plats görs en bedömning om läget är tillräckligt akut. Om inte kan man få vända och gå hem.
– Akuta besvär är prioritering nu. Det handlar om bröstsmärtor, andningsbesvär, akut blödning av olycka och fall, som man inte åker till akuten för men som är illa nog. Så dörren är inte låst, men det är ett annorlunda läge. Skulle det komma in tio personer med besvär på samma gång, ja då får man avgöra vem som är mest akut, säger Therese Hargius.
I väntrummet sitter ett flertalet personer som väntar på att få hjälp. De flesta har redan en bokad tid, vilket innebär att de inte påverkas av strejken. Åtvidabergsbon Paul Wiggebäck är en av dem. Han besökte vårdcentralen för ett inbokat pk-test.
– Jag trodde de skulle säga något om strejken men det var bara att ta en nummerlapp så fick jag hjälp direkt, jag blev förvånad över hur enkelt det var, säger Paul Wiggebäck.
Undersköterskan Martin Von Wirén jobbar på Åtvidabergs vårdcentral. Han upplevde en lugn, nästan ödslig stämning på sin arbetsplats under onsdagsförmiddagen.
– Vanligtvis kan cirka 100-200 samtal inkomma till telefonrådgivningen. Så det märks av att man inte kan ringa in, det är ett kraftigt minskat inflöde. Man undrar ju lite över de som försökt ringa, säger Martin Von Wirén.
Samtidigt som läget än så länge varit lugnt frågar sig Martin Von Wirén om det kan vara en tidsfråga innan det förändras. När fler märker att det inte går att ringa misstänker han att det kan skapa en frustration hos befolkningen.
– Jag undrar hur långt tid det kommer ta innan det svämmar över här på vårdcentralen. Jag oroar mig över att man har en enorm puckel över sig och att det kommer bli ohanterbart här till slut.
Sjuksköterskorna Therese och Ann-Charlotte upplever att de får stöttning från kollegorna som jobbar under strejken.
– Övriga kollegor blir ju verkligen drabbade av det här. Men de sa igår att de stöttar oss till hundra procent, även om de undrar hur det här ska gå, säger Therese Hargius.
Therese fortsätter:
– Vi vill ju inte behöva strejka, men nu fick det bli såhär. Så det känns bra att vi gör det. Vi trodde efter åren med pandemin när vi blev upplyfta som hjältar att de som bestämmer skulle vara mer medgörliga än vad de visar sig vara nu. Men det var bara ord, säger Therese Hargius.