Inne på Glada Gustafsson har bestyren med dagens lunch precis avslutats och 26-åriga Erica Glad är på gott humör efter en intensiv arbetsdag. För snart ett år sedan tog hon, tillsammans med sin företagspartner Jens Gustafsson, över lokalerna centralt i Åtvidaberg och det har gått över förväntan.
– Det har verkligen varit ett intensivt år och mycket att sätta sig in i, men det har framförallt varit väldigt roligt. Uppskattning från kunder och många förfrågningar gör ju att jag får mer energi.
Erica lyser upp när hon pratar om restaurangbranschen och säger att hon har svårt att se sig jobba med någonting annat. Under gymnasiet läste hon till djurvårdare, men det var när hon började jobba extra på en restaurang i Åtvidaberg som hon kände att hon hittat sitt kall.
– Jag har alltid gillat när det händer mycket och jag är väldigt social, så det här är verkligen ett yrke för mig.
Erica födde dottern Miley redan som 20-åring, och hon konstaterar att hon blev vuxen tidigt i och med mammarollen. Det var inte många kompisar som var i samma läge i livet som hon själv, men att få barn tidigt har inte hindrat henne från att göra det hon vill. När sonen Mason föddes tre år senare arbetade Erica som biträdande restaurangchef på en annan restaurang.
– Det är många av uppgifterna som tilltalar mig. Allt från planering till att det klaffar fram till kunden, det tycker jag är roligt.
När frågan kom upp om att starta eget tillsammans med en kollega var det inte självklart att ta risken. Med två små barn hemma så fanns det ett visst försörjningsansvar. Att säga upp sig från en fast tjänst kändes skrämmande. Samtidigt såg hon det som en bra chans och med stöd från sin sambo och föräldrarna vågade hon ta risken.
– Det har jag inte ångrat, även om det fanns tillfällen i början när jag undrade vad jag gett mig in på. Utöver att det var mycket att sätta sig in i så skulle jag dessutom lära upp personal. Verksamheten är för stor för mig och Jens att sköta ensamma.
Ericas mamma tog tjänstledigt i en hel månad för att hjälpa till när restaurangen startade upp. Erica understryker hur viktigt stödet från familjen har varit när det gäller företagandet, men framförallt när det kommer till barnen.
– Jag hade höga krav på mig själv och ville fixa allt på egen hand. Men nu har jag lärt mig att fördela uppgifter och lägga lite mer ansvar på min personal och de klarar det minst lika bra.
Allt arbete har gett resultat och företaget har gått över förväntan. Ericas företagspartner Jens Gustafsson är den som sköter köket och trots åldersskillnaden på 20 år tycker hon att de är på samma nivå.
– När man ska gå in i något så stort med en annan person gäller det att man är ärlig mot varandra. Jag har sagt till Jens när jag behöver ha en helt ledig helg utan några åtaganden och det respekteras alltid, kanske för att vi båda vet att vi alltid gör vårt bästa.
Nu när första året med restaurangen är avklarat finns det mer tid för återhämtning. För det mesta är det raka arbetsveckor måndag till fredag som gäller för Erica, men det blir en del kvällar och helger när de har event. Även under sina lediga helger erkänner hon att hon gärna smiter iväg till restaurangen en stund för att kunna förbereda inför veckan. Men när hon väl är ledig umgås helst med familjen.
–Det är så intensivt och socialt på jobbet så när jag är ledig tar jag det mest lugnt. Att vara med mina barn och familjen är det absolut bästa jag vet.