Dialogen påbörjades i november 2023.
Två lokala sparbanker som på varsitt håll sökt partner för samgående började prata. Eller bjöd upp till dans, som vd Henrik Holmberg uttrycker det.
– Vi delar sparbanksidén. Vi jobbar för tillväxt. Och vi gillar varandra. Vi stöttar idéer och initiativ, vi gillar entreprenörsanda och det lokala kultur- och föreningslivet. Vi bidrar till blomstrande bygder, säger han.
I december gav Finansinspektionen sitt tillstånd för samgående.
Under onsdagen, ett drygt år efter de första gemensamma dansstegen, tog en extra bolagsstämma beslutet. Två lokala sparbanker blir en.
– Nu är det fullbordat, säger Henrik Holmberg.
Han är sedan tidigare vd för Tjustbygdens sparbank. Nu tillträder han som vd för den nya Sparbanken Spira.
Vice vd och företagsmarknadschef blir Christian Ottosson, tidigare vd i Åtvidabergs sparbank.
De är uppsluppna och samspelta när de håller pressinformation i Åtvidaberg. Tidigare under dagen har de mött pressen i Västervik och åkt gemensamt de drygt sju milen till Åtvidaberg.
Nu sitter de i ett konferensrum på banken i Åtvidaberg och talar om vägen till samgåendet och analysarbetet tillsammans med externa rådgivare.
Den nya Sparbanken Spira får 42 000 till 43 000 kunder, en affärsvolym om över 30 miljarder kronor och 80-talet anställda.
Vd: n och vice vd:n ger i ett gemensamt pressmeddelande sin programförklaring:
– En sammanslagning av två starka och framgångsrika sparbanker skapar en väldigt bra grund för en ännu starkare och tryggare framtid tillsammans. Vi har samsyn i alla viktiga framtidsfrågor. Det är en sammanslagning för tillväxt, med ett högt fokus på att göra nytta för våra kunder och skillnad för våra lokala orter, säger Henrik Holmberg.
– Samgåendet skapar en sparbank som blir attraktivare för kunder, medarbetare och lokalsamhället. Vi tror på att lokala beslut ger lokal tillväxt. Att utveckla våra orter är fortsatt nyckeln till framgång, därför ska vi behålla ett starkt lokalt beslutsfattande, säger Christian Ottosson.
Båda betonar det lokala. De tre bankkontoren; i Västervik, Gamleby och Åtvidaberg, blir kvar. Liksom engagemanget att stötta lokala initiativ.
En del av resultatet kommer fortsatt gå till så kallad åternäring, där exempelvis föreningar eller skolor, får stöd till satsningar.
Kommer kunderna att märka någon skillnad?
– Inte inledningsvis. Vi kommer ha kvar våra tre kontor och vara en bank. Vi kommer att upprätthålla de kontakter kunderna har med sin bank och sina rådgivare. Det man kommer märka över tid är att vi kommer vi ha mer tillgång till mer specialistkompetens, säger Henrik Holmberg.
Konkret kommer namnbytet att märkas, men inte direkt. Nuvarande skyltar ska rivas ner och bytas ut och det nya varumärket kommer att synas mer och mer.
Åtvidabergs sparbank har en lång historia. Den går tillbaka till 1867.
– Det här är en historisk dag för oss, säger Christian Ottosson.
Samma dag sjunker antalet sparbanker i landet, från 57 till 56. Som mest har det funnits omkring 500.
I sitt pressmeddelande motiverar den nya banken sammanslagningen med att den "möjliggör en fortsatt hög servicenivå och fler specialistkompetenser som ännu bättre kommer kunna tillgodose kundernas behov."
Dessutom: "Ökade regulatoriska krav framåt och förändringar i marknaden skapar utmaningar för mindre bankers möjligheter att fortsätta utveckla sina verksamheter. Genom sammanslagningen av två sparbanker skapas en möjlighet till fortsatt tillväxt och utveckling av produkter och tjänster".