Strax efter halv två natten mot söndag skär ett skrapande ljud genom Åtvidaberg. Det kommer från en bil som har ett udda släp - en lastpall där det sitter en mörkklädd person.
Ekipaget stannar till på Adelsnäsvägen i höjd med Åtvids kanal. Strax bakom står en annan bil.
Personen på lastpallen reser sig upp till halvstående och bilen accelerar mot Alléskolan. Bilen bakom följer efter när den främre bilen med personen på lastpallen svänger in på Disponentens allé, mellan Kopparvallen och isbanan. Lastpallen med personen på sladdar till i svängen.
En kort stund senare kommer bilarna ut på Adelsnäsvägen och passerar avspärrningen mot Elof Ericssons väg. Från Adelsnäsvägen hörs det skärande ljudet från lastpallen medan en doft av bränt trä sprider sig.
Några minuter senare passerar bilen med lastpallen Adelsnäsvägen igen. Hastigheten är hög och det slår gnistor om lastpallen.
– Det låter väldigt farligt, säger kommunpolis Pär Fridh när han får en beskrivning av händelsen och en liknande händelse från maj i år, då två ungdomar åkte lastpall bakom en bil.
Händelsen från maj ledde till polisanmälan, men ärendet lades omgående ned då det inte fanns förutsättningar att kunna lagföra någon för brott.
– Jag vet att olika sådana här aktiviteter pågår. Det kan vara att unga sitter på biltak eller hänger ut genom fönster. Det finns många exempel på dumma saker. Att släpas på en lastpall låter extraordinärt dumt, fortsätter han.
Primärt handlar det om brott.
– Det är absolut vårdslöshet i trafik. Det också finns en gräns mot grov vårdslöshet i trafik. Om man stoppas av polis blir man av med körkortet.
Men främst pekar Pär Fridh på riskerna för den som sätter sig på en lastpall bakom en bil.
– Risken för att skadas är påtaglig. Det rör sig om krafter man inte förstår. Tyvärr kan det komma som ett uppvaknande när olyckan sker, säger han.
– Den värsta risken är att någon dör. Det är inte helt osannolikt om man krockar eller faller av. Man kan inte ta emot sig. Det är ett högt risktagande.
Pär Fridh påpekar också risken för att försäkringar inte gäller vid eventuella skador.
– Vi är normalt sett trygga med försäkringar, men om det sker en olycka är det inte säkert att försäkringarna gäller.
Pär Fridh manar till riskmedvetenhet och uppmanar också föräldrar att hålla koll på vad deras ungdomar gör.