Under tisdag släppte SKR vårens ekonomirapport.
– Det är ett exceptionellt ekonomiskt läge. Från 2000-talets starkaste resultat, till det svagaste på bara två år. Den höga inflationen och den allt mer påtagliga arbetskraftsbristen utmanar regioner och kommuner. Men det ser väldigt olika ut beroende på kommunens eller regionens ekonomiska förutsättningar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Rapporten visar att kommuner och regioner går från ett 2022 med högkonjunktur och starka ekonomiska resultat, till ett par år präglade av lågkonjunktur och hög inflation.
– Det blir svårt att få ihop budget, särskilt under 2023 och 2024, konstaterar Thomas Lidberg och upprepar några förklaringar i rapporten som stämmer med den bild han själv har; kraftigt ökade kostnader för pensioner, räntor och stora prisökningar inom välfärdens verksamheter.
Vad får detta för konsekvenser i Åtvidaberg?
– Vi håller på och bryter ner allt till lokal nivå. Det är klart att man blir nervös för framtiden sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi behöver skära i våra kostnader.
Kommunen behöver också se över beslutade investeringar.
– Vi kommer att få skjuta på väldigt många. I första hand ska vi genomföra dem som inte kostar mer i drift.
Han nämner satsningen med ny matsal till Björsäters skola. Kommunen bygger eget och ska lämna lokaler man hyr. På sikt sänker det kostnaden för driften.
– Vi går också vidare med Sockertoppens industriområde. Historiskt sett har kommunen gjort misstag i lågkonjunktur när man stoppat markprojekt. Vi måste kunna erbjuda industrimark när högkonjunkturen kommer och näringslivet behöver mark.
Andra projekt får skjutas på framtiden.
Ett nytt kombinerat servicehus på Edberga, för campinggäster och skolidrotten kommer sannolikt inte att genomföras nu. Frågan kommer att lyftas på planerings-och ekonomiutskottet och gå vidare till kommunstyrelsen.
Servicehuset skulle ersätta de tillfälliga lösningarna för campingen och den hårt nedslitna gula paviljongen som idag används av som omklädningsrum och duschar av skolorna.
Planerna har bantats, från ursprungliga 24 miljoner kronor till drygt 9 miljoner kronor.
– Vi har inte de pengarna nu. Vi får se på andra lösningar för skolorna, de kanske kan byta om och duscha i tennishallen eller Gamla gymnastiken. Man kan också höra om vi kan hyra in oss hos bandyklubben.
Även Grebo skola som behöver nya lokaler ser ut att få vänta.
– De är trångbodda, men det är inget som brinner i knutarna, säger Thomas Lidberg.
Något som inte kan skjutas upp, trots ökade driftkostnader är en ny gruppbostad. Just nu byggs en ny, men det kommer krävas ytterligare en ny gruppbostad inom ett par år.
– Det är prioriterat.
Kommunen arbetar nu med att ta fram planeringsförutsättningar för kommande budgetår. Thomas Lidberg skickar med ett förbehåll till respektive förvaltning som ska lägga fram sina äskanden.
– Det kommer inte rymmas några utsvävningar på något sätt.
SKR har i sin ekonomirapport fyra medskick till regeringen (se faktaruta).
Thomas Lidberg instämmer i samtliga.
– Staten lägger på kommunerna uppdrag, men skickar inte med pengar. Om man fattar beslut om att ålägga kommunerna något så måste man skicka med pengar.
Dessutom vill Thomas Lidberg att de riktade statsbidragen ska bort och ersättas med generella.
– Kommunerna vet bäst vad pengarna ska användas till, säger han.