Tror på fortsatt elitfotbollsgymnasium

Kan Bildningscentrum Facetten hålla kvar statusen som anordnare av Nationell Idrottsutbildning, NIU för elitfotbollsgymnasiet?

Många sökande. Omkring 100 unga söker till elitfotbollsgymnasiet i Åtvidaberg varje år. 14 kommer in. Ytterligare 20 erbjuds plats på en lokal fotbollsprofil.

Många sökande. Omkring 100 unga söker till elitfotbollsgymnasiet i Åtvidaberg varje år. 14 kommer in. Ytterligare 20 erbjuds plats på en lokal fotbollsprofil.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-09-28 08:00

– Bra att du ställer frågan, säger Mikael Nord, ansvarig rektor på Bildningscentrum Facetten och berättar att han ställs inför frågor om fotbollsgymnasiet flera gånger varje dag.

– Många frågar och undrar vad som händer med fotbollsgymnasiet om ÅFF åker ur Superettan.

Mikael Nord ger ett snabbt svar:

– Det händer inget akut.

Han flaggar samtidigt för att Facetten står inför ansökan om förnyat godkännande som anordnare av Nationell Idrottsutbildning.

– Vi ska söka om för sex år. Det är kanske inte den bästa tajmingen nu, men jag ser att vi klarar kraven även framåt.

De skolor som bedriver NIU i fotboll ska ansvara för elevernas möjligheter att kombinera studier och elitfotbollssatsning i en kvalitetssäkrad studie- och elitfotbollsmiljö.

– Vi klarar kraven, och kravet om elitfotbollsmiljö. ÅFF är på elitnivå i U17 och U19. Det finns också andra skolor som har NIU trots att det inte finns lag i allsvenskan eller superettan på orten.

Mikael Nord framhåller några styrkor i Åtvidaberg.

– Vi har en bra och stabil verksamhet. En bra helhet.

Facetten är idag en av 68 gymnasieskolor i landet med NIU-status och har tilldelats 14 platser per årskull. Skolan erbjuder också 20 platser per årskull på en fotbollsprofil, som i jämförelse med NIU innebär färre timmar fotboll.

Sammantaget har Facetten omkring 100 fotbollselever, varav flertalet elever kommer från andra kommuner än Åtvidaberg.

Intresset för elitfotbollsgymnasiet är stort. Runt 100 unga har sökt programmet de senaste fem, sex åren.

– Vi har inte märkt någon dipp där.

Under måndagens medlemsmöte i ÅFF gav styrelsen besked om fortsatt satsning på fotbollsgymnasiet och akademin, mot målet att vara tillbaka i minst superettan år 2020. Ordförande Muharrem Demirok uttalade att ÅFF behöver få en ännu större utväxling på fotbollsgymnasiet och akademin.

Mikael Nord uppskattar det och ser det som att ÅFF vill satsa mer på de "egna" ungdomarna.

– Ibland har man köpt in spelare som inte alltid är bättre än de som finns här på gymnasiet. Skillnaden på våra killar är att de tidigt får väldigt mycket hjärta för ÅFF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!