Den stora utredningen om framtida skolorganisation i Åtvidaberg låg i onsdags på kommunstyrelsens bord. Inte oväntat sa S+M-majoriteten ja till hela paket av förändringar (se faktaruta). Centerpartiet hakade på.
Men inte Kopparpartiet.
– Den innebär döden för Långbrottsskolan, säger Lars Rasch (KP).
BehövsRedan i utredningsdirektivet räknades Långbrottsskolan bort. Något som Lars Rasch är kritisk till. Han opponerar sig även mot den första skolutredningen, som blev klar i maj förra året.
– Man höftade till på kostnaderna för att bygga om eller bygga ny skola i Långbrott. Det hade inte behövt kosta 50–60 miljoner.
Lars Rasch menar att Långbrott och Berg behöver en skola i Långbrottsområdet.
– Det skulle vara att ta ett långsiktigt beslut att ha en skola här. Om vi ska bygga ut Åtvidaberg så tror jag man får titta till denna sidan av samhället också. Här finns finns möjlighet att bygga i Hallaholm och i Berg, men förutsättningarna att få folk att flytta hit försämras utan en skola.
Lennart Pettersson (V) som har ersättarplats i kommunstyrelsen stödde Lars Rasch yrkande.
FolkomröstningÄrendet bollas nu vidaretill kommunfullmäktiges möte 30 januari. Där står ett annat ärendet före på dagordningen; folkomröstning om fortsatt grundskola i Långbrott, efter en namninsamling.
Kommunalrådet Lennart Haraldsson (S) säger att S och M inte offentligt tagit ställning till folkomröstning och att beslut om skolorganisation bara kan tas under förutsättning att det inte blir en folkomröstning.
– En folkomröstning skulle göra att det hela drar ut på tiden, uppemot ett år.
För att en folkomröstning ska genomföras krävs att två tredjedelar av fullmäktige säger ja. S och M ha tillsammans över 70 procent av platserna.
Kopparpartiet kommer att rösta för en folkomröstning.
– Absolut, det är att visa respekt för alla som engagerat sig i namninsamlingen, säger Lars Rasch.