De gröna lummiga omgivningarna och djuren som betar lugnt i hagarna utgör sinnebilden för lantlig idyll på vägen fram till Fagerdals gård. Gården med de två boningshusen, ladugård och ekonomibyggnader är sedan sju år hemma för Maria Nilsson.
Här bor hon tillsammans med dottern Idun, 6 år, i ena bostadshuset. Sedan fyra år har hon sällskap på gården av sina föräldrar, Monica och Vincent Nilsson, som har flyttat in i den andra bostaden.
– Det är så lugnt och skönt här, konstaterar Maria trots allt arbete som en gård innebär. För några år sedan blev hon utbränd och idag är det viktigt med balans mellan arbete och vila. Men det fysiska arbetet ger också avkoppling.
Maria har sedan barnsben haft ett stort djurintresse och drömmen om att bo på en gård har alltid funnits. När gården såldes på exekutiv auktion var Maria där för att titta, men insåg att det var alldeles för mycket jobb och hon hade dessutom ett annat boende på gång. Men när Fagerdal blev till salu igen efter några renoveringar var det självklart att det var där hon skulle bo och snart föddes även dottern Idun.
Att bo och jobba tillsammans faller sig naturligt för Monica och Maria som har en nära relation. De hjälps åt med det mesta och på gården finns alltid någonting att göra förutom caféet de driver.
I hagarna betar hästarna och Maria föder upp rasen Gotlandskanin. Uppfödningen är genbanksansluten vilket ställer större krav på både avel och registrering. I de stora burarna finns ett femtontal kaninungar totalt.
– Under sommaren skapa vi ett större hägn för kaninerna runt lekplatsen så att de får mer yta. Dessutom kan barnen leka med kaninerna runt sig, berättar Maria.
Besökare får både klappa och umgås med de djur som finns. Just närheten till naturen och alla djuren är något som de vill ge fler chansen att uppleva.
Över gräset utanför caféet trippar en skock Islandshöns förbi.
– Det är en häftig, tålig ras som dessutom kan flyga, berättar Maria som farit över halva Sverige efter ägg och även importerat från Norge.
Att välja raser som inte är så vanliga är inget medvetet val från Marias sida, men hon läser gärna på om det hon är intresserad av. Idag säljer hon både ägg och hela grupper med höns. Men de flesta äggen används i matlagning och bakning både hemma och till caféet.
– Vi hyr in oss på ett bageri som uppfyller alla krav och där bakar vi allt själva, berättar Maria medan hon dukar upp bakverken på disken i caféet. Till sin hjälp har hon Idun som gärna hjälper till när det kommer gäster. Hon dukar eller springa efter saker som behövs.
Caféet ligger i den byggnad som tidigare var snickarbod och idag är inredd på gammaldags vis med äldre möbler och enkla dukar. När idén om café kom bestämde de sig för att satsa på traditionellt fika.
– Allt vi gör är laktosfritt och vi bakar utan gluten, många med allergier blir glada, säger Maria.
Caféet har flera stamgäster och det blir allt fler spontana besök. Särskilt under semestern när många åker till den närliggande sjön Loften för att bada.
Idag är Monica pensionär efter många år som lärare i Åtvidaberg. Maria jobbar på Farmartjänst och under sommaren går hon ned i arbetstid för att hinna sköta om caféet och loppisen.
– Vi har för det mesta öppet fredag till söndag under sommaren men har även utökat till att ha öppet under Halloween och advent.