Trädgårdsvänner fann varandra i studiecirkel

De odlar sina trädgårdar, men också nya trädgårdsvänner. Det ger nya erfarenheter och skördar.

Under kristall. Klart man ska ha en kstiallkrona i växthuset.

Under kristall. Klart man ska ha en kstiallkrona i växthuset.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-07-13 09:00

En doft av jasmin ligger över trädgården till det blå huset i Stensjö, Björsäter. Här bor Mia Götesdotter och Freddie Lindell sedan tio år tillbaka.

– Då var det en typisk villatomt, säger Mia.

Nu får man se sig om efter gräs. Jo, där finns en liten rund gräsyta, väl inhägnad för att hindra hönsen och tuppen Cookie från att ta sig in.

Rosor, i olika färger och sorter tar plats bland dahlior, stjärnflocka, lavendel, kattmynta, digitalis, självsådda penséer och mycket, mycket mer. Det är lummigt och vackert för sinnet.

Med tiden har intresset för bär- och växtodling tagit över. Murade och upphöjda odlingslådor tar plats i en del av trädgården. Här finns växtkraft, precis som hos många fler trädgårdsentusiaster i Värna, Grebo och Björsäter.

Emma Hemmingsson Polder i Värna är en av dem. Hon tog förra året initiativ till en föreläsning med Sara Bäckmo, som driver Sveriges största trädgårdsblogg.

Tanken utvecklades till studiecirkel och därefter till en grupp av trädgårdsentusiaster i närområdet.

Idag samlas man kring en sluten grupp på Facebook (det går att söka inträde i gruppen) och besöker varandras trädgårdar. Under torsdagskvällen ska Mia och Freddie ta emot.

Studiecirkeln rymde utöver föreläsningen även växtodling, biodling och kompostering.

Det senare engagerar och är en förutsättning när trädgårdar växer.

– Vi är alla på jakt efter jord, konstaterar Mia och berättar att kontakten med de andra trädgårdsentusiasterna gett både jord och tips om näring.

– Vi tipsar varandra om var man kan hämta gödsel och hur man förbättrar jorden.

Nu glider samtalet vid kaffebordet i Stensjö in på hästgödsel, biokol, på kemiska och biologiska processer, på mikroorganismer och hur man tar vara på alldeles vanlig urin.

Mia skrattar.

– Det som är skönt med en sån här trädgårdsgrupp är att det är tillåtet att bli så här nördig. Man lär sig också hela tiden av varandra.

Emma nickar. Hon rekommenderar andra att starta liknande grupper.

– I vår grupp har vi olika kunskaper, erfarenheter, ambitioner och förutsättningar. Vi har väldigt trevlig stämning och man inspireras av varandra. Det finns många helt fantastiska trädgårdar vi fått besöka.

Mia lägger till plant- och fröbyten, vattningshjälp och gemensamma utflykter. Kanske kan utbytet också utvecklas.

– Man kanske kan ha sådana arbetsdagar hos någon och avsluta det med en grillkväll, säger hon och verkar ha sått ännu ett frö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!