Under hösten gick flyttlasset, från gamla biblioteket i centrum till det nya vid Gamla torget.
Ett argument som lyftes när dåvarande S+M-majoriteten köpte gamla fabrikslokaler vid Gamla torget var att årshyran för ett nytt bibliotek skulle motsvara den hyra kommunen betalade till Åtvidabergs Bostad AB för lokalerna i centrum.
Det argumentet föll redan 2015 när fullmäktige ökade investeringsramen för nya biblioteket, från sju till 8, 5 miljoner kronor och la till ytterligare tre miljoner kronor för utveckling av Kulturcentrum.
Argumentet föll också när kommunen tecknade ett nytt hyresavtal för gamla biblioteket. Avtalet med Åtvidabergs Bostad AB förlängdes med fem år till 2020. Årshyran sattes till 650 000 kronor.
Förlängningen hade flera skäl. Dels hade biblioteksflytten försenats efter miljöutredningar som visade omfattande problem i de tilltänkta lokalerna, dels hade kommunen andra planer för lokalerna i centrum.
Kommunalrådet Elisabet Edlund (S) går tillbaka till 2014, när dåvarande kommunchefen Andreas Capilla och förre kommunalrådet Lennart Haraldsson (S) förde diskussioner om gamla biblioteket.
– Då fanns det behov av att ha lokalerna kvar, säger hon och nämner att kommunen ville ha ”rådighet över lokalerna”.
Kommundirektör Robert Bredberg går också tillbaka i tiden, till 2015 när kommunen ställdes inför uppgiften att ordna boende för ensamkommande.
Planerna på att bygga om biblioteket i centrum till boende för ensamkommande skrotades tidigt under 2015 och i avvaktan på deltaljplaner och byggprocess blev biblioteket kvar.
Diskussioner om vad kommunen ska använda före detta biblioteket till har gått från boende för ensamkommande till undervisningslokaler och tryggt boende.
Samhällsbyggnadschef Rikard Spalle säger att kommunen har diskussioner med Åtvidabergs Bostads AB om så kallade trygga bostäder.
– Vår ambition och förhoppning är att få till detta, säger han, men tillägger att de ekonomiska kalkylerna hittills hamnat på en prisnivå som blir för dyr både för kommunen - genom blockförhyrning- och för eventuellt kommande hyresgäster.
– Målet är fortfarande trygga bostäder, men på villkor som gör att det fungerar.
Parallellt med planerna på bostäder har barn- och utbildningsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen fått i uppdrag att se över om det finns verksamheter som kan ta plats i gamla biblioteket.
– Det vore bra om vi kunde fylla lokalerna med något, säger Rikard Spalle.
Fram till år 2020 sitter kommunen fast i hyresavtalet och måste betala 650 000 kronor per år, vilket blir närmare två miljoner kronor.
Elisabet Edlund återkommer till ordet ”rådighet”.
Är denna rådighet värd två miljoner kronor?– Det beror i slutänden på vad det blir av lokalerna. Vi önskar att det byggs tryggt boende, det behövs mer av det i Åtvidaberg.
Robert Bredberg säger att han hoppas hitta en lösning för lokalerna. Vidare att det inte är något problem om Åtvidabergs Bostads AB på egen hand vill ställa om dem till bostäde och bryta kontraktet i förtid.
Fredrik Klint, vd i Åtvidabergs Bostads AB avstår från att kommentera förhandlingarna med kommunen om både trygga bostäder och hyresavtalet. Han uppger att han generellt och av hänsyn till sina hyresgäster inte uttalar sig eventuella förhandlingar.