I parken ovanför Kulturhuset står Berndt Lundgren från kommunens arbetsmarknadsenhet uppe på en pallstege. Han tömmer en säck med gamla, delvis förmultnade löv i en långsmal hög trädlåda. I botten ligger ekspån.
– Det är en mulmholk, förklarar han och beskriver att den stora träholken, som spänts fast runt en lönn, med tiden ska locka insekter och småkryp.
Men bara holken räcker inte. De tilltänkta hyresgästerna nöjer sig inte med bara med ett hålrum. De kräver en särskild miljö som påminner om håligheter i gamla träd.
I gamla ihåliga träd finns mulm, ett löst naturligt material som består av murken ved, men också ofta av exkrementer från insekter, fåglar och fladdermöss, gamla fågelbon och rester av döda djur.
Nu försöker kommunen återskapa sådana miljöer i ett tiotal mulmholkar som placerats ut i tätorten.
– Det är därför vi fyller på med ekspån och med löv. De där säckarna med löv har legat till sig ett bra tag, säger Berndt Lundgren.
Blandningen ska också vattnas och det går år 40 liter vatten per holk innan holken ska täckas med ett trälock.
– Det ska bli roligt att se om detta fungerar, säger Berndt Lundgren och berättar att arbetsmarknadsenheten har ansvar för att sköta om holkarna.
Mulmholkarna är bara en av flera naturvårdsinsatser som arbetsmarknadsenheten utför.
Tidigare i år varit har arbetsmarknadsenheten skapat och satt upp fyrkantiga stolpar med håligheter i på flera platser i tätorten.
– Jag trodde inte att det skulle gå så fort för insekter att hitta dit. Men man ser att det är liv i varenda stolpe nu. Jag har sett solitärbin, bland annat, säger Berndt Lundgren nöjt.
Hemma har han inspirerats av sina arbetsuppgifter och ger ett enkelt tips till de som har trädgård för att locka insekter:
– Jag borrade en massa hål i en stubbe och har fått insekter i hålen.
I kommunens naturvårdsprogram beskrivs att tätorternas karaktär med värdefulla naturområden, ekparker och alléer långsiktigt ska bevaras.
En åtgärd för att öka förutsättningarna för biologisk mångfald på parkmark och annan kommunägd mark är att gynna jätteträd och hålträd, att öka mängden död ved och döda träd där det är lämpligt samt använda faunadepåer och sätta upp mulmholkar.
Mulmholkar finns nu bland annat på golfbanan, vid Edberga, Söderleden, Bysjön och Ålunda. En del av holkarna har under sommaren pyntats av barn och ungdomar som deltagit i kommunens sommarlovsaktiviteter.