Tina och Stefan öppnar butik: "Kycklingfötter är favoriträtten"

Hat Yai är staden i Thailand som Tina Ekdahl kommer från.
Nu pryder namnet också en butik med asiatiska livsmedel som hon tillsammans med maken Stefan öppnat i Åtvidaberg.
– Kycklingfötter och laxhuvud är favoriträtter, berättar Tina.

Har öppnat ny mataffär

Foto: Sofia Wiman

Åtvidaberg2024-11-18 18:00

Nyheten i korthet

  • Tina och Stefan Ekdahl har öppnat en asiatisk matbutik, "Hat Yai", i Åtvidabergs centrum. Där säljer de asiatisk mat såsom kycklingfötter och laxhuvud.
  • Paret träffades när Tina drev ett städbolag i Jönköping, gifte sig 2023 och har nu utvidgat sin verksamhet till att inkludera butiken.
  • Butiken har också ett unikt koncept där Tina spelar in matlagningsvideor och kunder kan hämta recept i butiken.

– Tina är som en duracellkanin, hon har så mycket energi, säger Stefan om sin fru.

De träffades av en slump, när Tina drev ett städbolag i Jönköping. De blev kära, Tina flyttade till Åtvidaberg och när de gifte sig 2023 gick bröllopsresan till Thailand. Båda två har datumet för bröllopsdagen tatuerat på armen. 

undefined
Tina heter egentligen Kritsana. "Men när folk ska säga det så blir det alltid 'Kristina'", säger hon och skrattar.

Tinas städbolag gick bra och nu i januari blev det ett aktiebolag, berättar Tina som också har städat en hel del åt fastighetsägare. En dag i maj såg paret att lokalen på Adelswärdsgatan var på väg att tömmas.

– Så vi frågade om vi kunde ta över den och det kunde vi, säger Stefan och berättar att han ringde Tina och sa: "Nu ska vi öppna butik". 

undefined
"Bra leverantörer är a och o. Vi kan inte ha skräp i hyllorna", säger Stefan Ekdahl.

Sedan dess har de renoverat och målat om.

– Det var jobb dygnet runt och vi har plöjt ner ganska mycket pengar i det här. Bara de här hyllorna i metall kostar 90 000, säger Stefan som tidigare har jobbat med internationell försäljning.

undefined
Vaniljplommon och sjögräs hör till butikens sortiment. "Plommonen äter man som godis, och sjögräset kan man rulla in till exempel skaldjur i och äta med en dippsås", berättar Tina.
undefined
En "lyckokatt" vinkar åt kunderna inne i butiken.

Nu har de fyllt hyllorna med livsmedel från olika delar av Asien. Det är allt från nudlar till kryddmixer. 

Importerar ni maten från Asien?

– Nej, det är väldigt bökigt att importera, man behöver massa tillstånd. Vi köper från grossister. Det är viktigt med bra leverantörer. Vi kan inte ha skräp i hyllorna.

Vilken är er favoriträtt?

– Kycklingben och laxhuvud. Jag brukar koka kycklingbenen och sedan göra en curry på dem. Men man kan fritera dem också, säger Tina och berättar att det också ingår mycket grönsaker och kryddor i thai-mat.

– Tina blir som ett barn på julafton när vi lagar kycklingben. Sedan tar det en halv dag att äta, säger Stefan och skrattar.

Paret lagar ofta mat tillsammans, och Tina har godkänt Stefans thai-mat.

– Han gör den bra, den är inte för stark, säger hon. 

undefined
Tina har också aktiebolaget "Tinas städ". "Jag älskar faktiskt att städa", säger hon med ett stort skratt.
undefined
"Ungdomarna prövar gärna allt som är nytt, och de tävlar i vem som kan äta de starkaste grejerna", skrattar Stefan Ekdahl.

Än så länge är de nöjda med gensvaret de fått från Åtvidabergarna för sin nya butik.

– Lokalen ligger bra och centralt. Folk vet att vi är här, säger Stefan. 

Vad säljer ni mest av?

– Åtvidabergarna vill ha skaldjur och såser. Ungdomarna vill prova allt som är nytt. De tävlar i vem som klarar det starkaste, säger Stefan och skrattar.

– Men än så länge vet vi inte riktigt så mycket om vad som går bäst. Vi är fortfarande i inlärningsfasen, tillägger Tina.

Kommer ni att utvidga butiken?

– Vi är båda lite tokiga, så man vet aldrig, säger Stefan.

undefined
Stefan och Tina Ekdahl öppnade sin butik med asiatisk mat lördagen 2 november. "Förhoppningsvis kan vi bidra med arbetstillfällen i samhället framöver", säger Stefan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!