– Man kan inte klippa koppartråden innan man har försäkrat sig om att man har alternativ som fungerar, säger Magnus Oscarsson efter att Corren berättat om de telefonproblem som drabbat boende på landsbygden strax utanför Åtvidaberg.
En av dem som drabbats är Eva Lingqvist. Sedan flera månader fungerar varken mobiltelefon eller ersättningstelefonen i bostaden.
Magnus Oscarsson befinner sig på ett tåg på väg mot Stockholm och en frågestund riksdagen när han ringer upp Corren.
– Jag ska ta upp problemen med telefonin på landsbygden. Jag möter många som Eva, som drabbats när koppartråden klippts av.
Han fortsätter:
– Vi har inte samma chans att verka på landsbygden längre. Det gäller privatpersoner, men också företag och lantbrukare som varit beroende av ADSL och som nu inte får tekniken att fungera.
Mobilnätet svajar. Magnus Oscarssons röst hackar och försvinner emellanåt. Samtalet bryts sju gånger.
– Det är typiskt, säger han och konstaterar vidare:
– Någon måste ge röst åt alla de 1000-tals enskilda som drabbas, som de som bor utanför Åtvidaberg.
– Det är en rättvisefråga. Hade detta hänt i Stockholm hade det blivit ramaskri.
I riksdagen fick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht senare under torsdagen svara på Oscarssons frågor, bland annat om vad regeringen tänker göra åt problemet.
Sven-Erik Bucht svarade med att regeringen satsar på fortsatt utbyggnad av bredband och därmed lösning för telefoniproblem.
– Vi satsar 5,5 miljarder kronor till 2020 för att lösa problematiken. Det är oerhört viktigt att vi får den här tekniken ut på landsbygden.
Sven-Erik Bucht menade att regeringen bryr sig.
– Det är därför vi anslagit historiskt mycket pengar för att lösa den här tekniken och få en långsiktig strategi för att öka tempot för att få ut bredband på den svenska landsbygden.
I Åtvidaberg aviserar kommunalrådet Elisabet Edlund (S) fortsatt utbyggnad av fibernätet på landsbygden.
– Vi kommer att lägga en summa i investeringsbudgeten för nästa år. Vår samhällsbyggnadsförvaltning tittar just nu på vad det skulle kosta att få ut fiber till alla fastigheter.
Hur mycket rör det sig om?
– Jag kan inte säga det idag. Det kommer upp i budgeten för nästa år.
Räcker det med en satsning under 2018?
– Nej, det kommer behövas investeringar under flera år. Vi ska ta fram en tidplan också.
Kommunen har också uppmärksammat brister i mobilnäten inom kommunen. En täckningskontroll utfördes tidigare i år av samtliga mobiloperatörer när det gäller signalstyrka från 2, 3 och 4 G.
Resultatet visar enligt kommunens hemsida "att det i Åtvidabergs kommun finns områden med riktigt dålig täckning samt områden utan täckning alls."
– Jag vet att kommunchefen Robert Bredberg diskuterat detta med regionen, säger Elisabet Edlund.
Kommunen skriver på sin hemsida att man kommer att ha uppföljningsmöten med operatörerna och region Östergötland. Syftet är att upplysa om resultatet och försöka påverka till bättre täckning i de svaga områdena.