Herrarna Johan Adelswärd och Ronny Mårtensson, "Kulturhusets vänner", står och betraktar modellen tillsammans med Manne Alfredsson och Roy Andersson.
– Att vilja bygga det här huset kan inte ha varit ett hugskott, säger Ronny Mårtensson, tillika vd för Sparbanken i Åtvidaberg. Det måste ha lagts ner mycket tid och pengar på det här projektet.
Modellen föreställer de nuvarande fastigheterna på Stenhusgatan, i vars skrymslen modellen hittades, men också två storstilade funkisbyggnader som det fanns långgående planer på att uppföra
Tidigare i år köptes fastigheterna av Manne Alfredsson, lokal byggare, som bygger om delar av huset till lägenheter. Kommunen ska hyra hela rasket, och lägenheterna är ett välkommet tillskott till beståndet.
– När Folkets hus gick i konkurs för tio år sedan så bildades Kulthusets ekonomiska föreningen, säger Ronny Mårtensson. Att förvalta huset har inte varit lätt, men det här gör det hela mödan värt.
Tidigare var det arbetarbostäder i delar av fastigheten, 18 små lägenheter, så på sätt och viss sluts cirkeln nu när det återigen blir bostäder i huset. Lägenheterna blir färre, men betydligt rymligare.
Modellen föreställer, enligt ritningarna man funnit, en teaterbyggnad och ett byggnad där det, enligt ritningarna, skulle ha funnits både ”vardagsrum” och ”sovrum”, men också ”väntrum”.
– Att planer fanns på den här byggnaden är ju om inte annat ett uttryck för den optimism som fanns i Åtvidaberg på den tiden, och som jag tycker har kommit tillbaka, säger Johan Adelswärd.
Teaterbyggnaden hade man, enligt modellen, tänkt att delvis spränga in i berget ovanför Stenhusgatan. Tyvärr är det endast ritningen över byggnadernas övervåningar man har kunnat hitta, men att döma av modellen så tycks man på bottenvåningen tänkt sig butikslokaler.
Ritningen är från 1950, men reviderad året därpå, och på stämpeln kan man läsa ”FHR Arkitektbyrå Stockholm” och namnet ”J.Windell”, som står för John Windell, arkitekt verksam under 1950-talet.
– Går man till arkiven kan man se att planerna på en utbyggnad av Folkets hus nämndes redan 1942, och att man då beslutade om en utredning, säger Roy Andersson, Brukskultur Åtvidaberg.
En arkitektbyrå anlitades, ritningar skapades och likaså modellen. Men tillbyggnaden blev aldrig av. Anledningen är i dag okänd, men Roy Andersson tror att svaret finns någonstans i arkiven.
Vad gäller arkitekten, Windell, så avled han 1955, men huruvida dennes död haft något med saken att göra är oklart. Windell är upphovsman till flera Folkets hus, bland annat det i Västerås.
Tanken på det som aldrig blev är i många fall en sorglig sådan, men en tanke mer fantasieggande är svår att finna.
Läsare som kan hjälpa till att avsluta den här berättelsen uppmanas höra av sig.