Systrarna satsar vidare på prisade verksamheten

De hade en tydlig affärside och dröm – ett kulturhus på landet med logi och mat. "Det har vi uppfyllt med råge", säger Matilda och Elisabet Magnusson som driver Borkhult natur och Kultur AB och nu satsar på att utveckla sitt företagande ytterligare.

Elisabet och Matilda Magnusson går mot sitt sjunde år på Lapphem. De har tagit fler steg framåt och utvecklat sitt företagande. Nu vill de också utveckla hela besöksnäringen i Åtvidaberg.

Elisabet och Matilda Magnusson går mot sitt sjunde år på Lapphem. De har tagit fler steg framåt och utvecklat sitt företagande. Nu vill de också utveckla hela besöksnäringen i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-03-21 19:00

2016 köpte de Lapphem, ett unikt hus på bygatan i Borkhult där de vuxit upp. Året därpå öppnade de kafé och logi. Sedan dess har de utvecklat sitt företagande och nått fler besökare – något som också syns i boksluten.

– Vi har ökat omsättningen varje år. 2023 blev det 2, 2 miljoner kronor. Det kanske inte är så mycket pengar, men det har stor betydelse för oss, säger Matilda Magnusson. 

undefined
Efter 30 år i Göteborg flyttar Matilda Magnusson tillbaka till Borkhult.

Hon är 48 år och bosatt i Göteborg, där hon länge jobbat som teaterproducent. För två år sedan sa hon upp sig från sin heltidstjänst för att satsa mer tid på Lapphem.

– Det var att säga nej till ekonomisk trygghet. Men det är det här jag vill göra. 

Snart går också flyttlasset hem till Borkhult. 

– Jag är färdig med staden.

Elisabet Magnusson är 45 år och bor sedan tre år i Borkhult igen. Hon blickar tillbaka på sina storstadsår. 

– Jag bodde i Stockholm, hade ett välbetalt jobb som art director, åkte taxi och hade städhjälp. Nu är jag en äkta lantis och ångrar inte en sekund, säger hon och sveper med blicken mot den vidsträckta skogen bakom bygatan.

undefined
Elisabet Magnusson flyttade hem till Borkhult för tre år sedan. Hon lämnade ett välbetalt arbete och ekonomisk trygghet i Stockholm för att på heltid satsa på att driva Lapphem tillsammans med sin syster. "Jag värdesätter det här. Även om jag inte har lika mycket på kontot, så känner jag mig rikare.", säger hon.

Vi sitter i köket i en av de små hotell-lägenheterna på andra våningen. Inget rum är det andra likt. På en blommig bordsduk ligger en gästbok.   

I en av gästböckerna på Lapphem ska någon en gång ha skrivit: "Östergötlands med ocentrala plats". 

undefined
Rummen på andra våningen på Lapphem är inredda i gammal stil.
undefined
I gästböckerna samlas omdömena om Lapphem. Till exempel ska det finnas en rad: "Östergötlands mest ocentrala plats."

Matilda och Elisabet säger inte emot. Lapphem ligger drygt 18 kilometer nordost om Åtvidaberg. Hit tar man sig på slingrande vägar, mellan skogar, sjöar och öppna betesmarker.

Den sista biten får man gå till fots över en träbro. Så här års forsar vårvattnet friskt i Borkhultsån, på sin väg mot sjön Yxningen.

undefined
På vägen till Lapphem passerar man Borkhults gamla kvarn.

Turisterna har hittat hit för konserter, övernattningar, våfflor, mat, kurser, hantverk, med mera. Till fjolårets sommarkonserter kom besökare från 38 orter i Östergötland och från 57 orter i övriga Sverige. Till hantverksfestivalen Borkfest kom deltagare från nio nationer. Sommartid kommer i snitt 150 gäster per dag till kaféet.

Ett kvitto på framgångarna var nomineringen till Stora turismpriset 2023. Systrarna var Östergötlands bidrag till priset som delas ut av Tillväxtverket till ett företag eller en organisation "som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen".

undefined
Vägen till Lapphem.

De fick inte priset den gången. Men nyligen blev de Årets företagare i Åtvidaberg. 

– Vi blev superrörda. Det känns som ett slags stöd för det man gör, säger Elisabet. 

– Ja, som att många är glada för vår skull och unnar oss det, säger Matilda. 

undefined
Systrarna Matilda Magnusson och Elisabet Magnusson som driver Borkhult Lapphem har mycket gemensamt. "Vi har samma humor, vi skrattar mycket. Vi har samma värderingar", säger Matilda. "Och så är vi vädligt envisa", säger Elisabet med katten Kjell i famnen.

De har kunnat bocka av sin första affärsidé. Kulturhuset på landet är etablerat med kafé, logi, konferenser, konserter, hantverk och den årliga satsningen på kulturutövare som under flera veckor får bo och verka på Lapphem.

– Vi har förverkligat vår dröm och affärsidé, säger Matilda.

 – Ja, med råge, fyller Elisabet i.

Är ni nöjda eller går ni vidare med ert företagande? 

– Nu går vi mot nästa mål. Vi vill jobba mer med besöksnäringen, med affärsstrategier och affärsutveckling. Vi vill göra mer lönsamma affärer, som att satsa mer på att nå utländska turister, säger Elisabet. 

Matilda skruvar korken av en flaska äppelmust från byns fruktträdgård, som de arrenderar. Gul saft, mestadels från det röda äpplet Berner Rosen, som pressats av Brunneby musteri, hälls upp i glas.

– Vi har från början sagt att vi ska växa organiskt och i långsam takt. Det har vi gjort, säger hon. 

undefined
Det blir sommarkonserter i trädgården till Lapphem även i år. Vilka artister det blir är än så länge hemligt.
undefined
Ett stycke spets i Lapphem.

I påskhelgen öppnar de sin sjunde säsong. Det blir den första där de kan släppa en del av det praktiska arbetet. 

– Vi har anställt en kock som får ansvar för köket, säger Matilda. 

Det kan frigöra tid för annat. Som att lägga mer engagemang på besöksnäringen generellt. Elisabet och Matilda talar om en vision kring det lokala besöksnätverket "Gör Åtvid", som står bakom konceptet Torsdagsturen, då flera företag sommartid håller öppet samtidigt. 

undefined
I augusti förra året hölls den första hantverksfetivalen, Borkfest i Borkhult. Den kommer tillbaka i år, redan i juni.

– Vi har så mycket idéer. Vi vill koppla ihop sevärdheter med aktörer, bygga ihop oss aktörer och skapa en "Destination Åtvid". Någon behöver ta tag i det.

Vad har Åtvidaberg som är så speciellt? 

– Naturen, alla badplatser, allt det genuina, en folksjäl, alla småvägar, landsbygden. 

Den pratar samtidigt. Fyller i och fyller ut åt varandra, på det sätt människor som känner varandra väl gör. 

– Vi har mycket gemensamt. Vi har en tydlig bild av det vi vill göra och vi tror på det vi gör, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!