Sveriges sista baron är död

Sent i fredags kväll avled baron Johan Adelswärd i sitt hem på Slefringe gård utanför Åtvidaberg. Han blev 86 år.

Baron Johan Adelswärd är död. Bilden är tagen på Slevringe gård inför Adelswärds 80-årsdag.

Baron Johan Adelswärd är död. Bilden är tagen på Slevringe gård inför Adelswärds 80-årsdag.

Foto: Lotta Willsäter/arkiv

Åtvidaberg2023-04-03 13:55

Johan Adelswärd var den nionde generationen som innehade och förvaltade familjeegendomen Adelsnäs vid Bysjön i Åtvidaberg och hade från 1964 fram till 2004 olika befattningar inom Baroniet Adelswärd AB. Han var den sista i Sverige som titulerade sig baron.

– Det är jobbigt för oss alla. Johan var oerhört betydelsefull för oss alla i företaget och vi känner stor saknad, säger Jonas Nilsson, vd för Baroniet Adelswärd, som 1972 omvandlades från fideikommiss till aktiebolag.

Johan Adelswärd växte upp i Östergötland, Värmland och Stockholm. Han tog studenten 1956, gick på Lundsbergs skola, gjorde militärtjänstgöring i Östgöta trängregemente, studerade ekonomi och juridik vid Stockholms högskola och studerade på University of Wisconsin och på Centre d’études industrielles.

Utöver sina befattningar i Baroniet var Johan Adelswärd engagerad inom Forsaströms Kraftaktiebolag och Åtvidabergs Trävaruaktiebolag. 

Åren 2000–2007 var han hovjägmästare och ansvarig för kungens jakter på Halle Hunneberg och i Bergslagen.

Fritiden ägnade han åt konst, musik, fotografering, trädgård, jakt och fiske.

Så sent som i september i fjol arrangerade Johan Adelswärd en utställning med konstnärerna Peter Freudenthal och Carl Magnus i Adelsnäs orangeri.

undefined
Johan Adelswärd var intresserad av konst, musik, fotografering, trädgård, jakt och fiske. Så sent som i september i fjol arrangerade han en utställning i Adelsnäs orangeri.

Det Adelswärdska baroniets historia sträcker sig tillbaka till 1783 då Gustav III utfärdade ett fideikommissbrev till Johan Adelswärd och hans hustru Catharina Funck, som slog sig ner i Åtvidaberg för att satsa på kopparproduktion i Mormorsgruvan och Bersbo.  

I början av 1900-talet omvandlades företaget till skogs- och lantbruk. I dag är Baroniet ett aktiebolag med verksamhet inom skogsbruk, lantbruk, jakt och fiske samt fastigheter. Bolaget förfogar över 22 000 hektar, vilket innebär en dryg fjärdedel av Åtvidaberg kommun och omsätter cirka 60 miljoner kronor årligen.

2005 lämnade Johan Adelswärd den yngre över ansvaret för Baroniet till äldsta sonen Gustaf, som i dag är verksam styrelseordförande i familjeföretaget och bor med sin familj på Adelsnäs. Herrgården lät byggas av Johans farfar Theodor och stod klar 1920. Adelsnäs är i dag ett av Sveriges största privata jordbruk och jordegendomar.

Fram till sin död bodde Johan Adelswärd, tillsammans med hustrun Viveka, på Slefringe gård, som lär ha byggts redan 1689. Där trivdes han.

"Slefringe är egentligen mer av familjehus än Adelsnäs, sa Johan Adelswärd i en intervju i Corren inför 80-årsdagen 2016.

I samma intervju fick han frågan om det varit jobbigt att leda Baroniet och förvalta arvet.

"Naturligtvis har det varit jobbigt ibland, men jag har varit lycklig med det jag hållit på med. Jag har haft roliga arbetsår och väldigt fina medarbetare", sa han.

I en tidigare intervju i Corren (2002) fick Johan Adelswärd frågan om hur han ville bli ihågkommen.

"Som entreprenör", svarade han då.

Och inför sin 70-årsdag pekade han ut sin favoritplats på ägorna:

"Trätgölen med Rådjursudden i Kättilstad. Där är skogen trolsk. Dit går man och känner andakt."

Johan Adelswärd blev 86 år. Närmast sörjande är familjen, bestående av hustrun Viveka och sönerna Gustaf och Jan Carl med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!