I veckan presenterade Näringslivscentrum, NC en kartläggning över framtida kompetensförsörjning i Åtvidaberg. Både företag och kommunen har fått svara på frågor om anställningsbehov.
Kartläggningen bekräftade NC:s bild av läget. Företagen och kommunen hade kunnat anställa fler om det funnits sökande. Bland bristyrkena finns exempelvis tekniker och montörer, bland annat inom el.
– Det stämmer. Vi har i flera år fått kämpa för att klara personalförsörjning och expansion. Det har varit svårt att hitta rätt kompetens, utbildad arbetskraft och erfarenhet inom vårt område, säger Örjan Nilsson som driver Elinstallationer Örjan Nilsson AB med 20 anställda.
Han beskriver företaget som brett och med stor spännvidd, från montage och installationer av solceller, laddstolpar till uppdrag inom industri, lantbruk och hos privatkunder.
– Idag är det mer specialiserat och det krävs mer kunskaper för att driftsätta komplexa anläggningar. Den bredd av personal som krävs kan vara svår att hitta på en liten ort idag. Vi är också i en tillväxtbransch genom energiomställningen med mer solceller och laddboxar, det krävs mer personal.
Hur gör ni för att hitta rätt personal?
– Vi har ett bra samarbete med gymnasieskolan och har satsat på att ta in praktikanter och lärlingar. Det har varit lyckosamt att satsa på yngre. De är ofta hungriga på att lära sig mer och är formbara. Men det är hårt tryck på teknikbranschen. Företagen sliter och drar efter samma kompetenser, en del unga drar till städerna.
På vilket sätt drabbas företaget av svårigheten att rekrytera?
– För oss och många andra i branschen är det en flaskhals för att kunna växa och utvecklas. Vi har under den senaste fem åren fått avböja vissa uppdrag. Vi har fått låna och hyra in personal och samarbeta med andra.
Hur många fler hade du kunnat anställa?
– Idag hade vi kunnat utöka med två till fyra personer direkt. Vi söker elektriker och tekniker.
Vad kan företaget locka med?
– För mig är tjusningen spännvidden, från akuta jobb på företag för att få igång produktion som stannat, till att laga mjölkrobotar på lantbruk och att sätta upp en kristallkrona hemma hos någon. Det är inte bara teknik, man möter många människor och får se olika miljöer.
Örjan Nilsson uppskattar den kartläggning som NC låtit göra. Hans företag var ett av de 14 som valdes ut för djupintervjuer. Svaren från företagen ska nu studeras vidare av NC tillsammans med kommunens barn- och utbildningsförvaltning.
Skolchefen Karl Johan Sjödin nämnde i veckan att kommunens skolor, från grundskola till gymnasiet och vuxenutbildning, ska informera sina elever om att göra välgrundade studieval och att gymnasieskolan ser över nya sätt att marknadsföra sina utbildningar.
Det är bra, tycker Örjan Nilsson som gärna ser att praktiska yrkesval marknadsförs mer.
– Många har en föreställning om att det är smutsiga jobb och arbetsplatser, men det är det inte.
Ser du att NC och kommunen kan göra mer för att underlätta?
– Mässorna där företagen får visa upp sig har varit bra. Studiebesök av lärare, elever och studievägledare kan också vara bra. Branschen måste också bli duktigare på att visa sig. Det är också viktigt att det byggs nya bostäder, så att äldre kommer loss från sina villor och vi kan få in ny kompetens utifrån.