Svaret om skollokaler: "Pengar styr i slutänden"

Förprojekteringen för återuppbyggnad av skollokaler efter branden på Alléskolan pågår. "Vi kommer inte kunna uppfylla alla önskemål", säger Kristina Cleber, chef för kommunens tekniska förvaltning.

Kommunens utbildningchef Karl Johan Sjödin och Kristina Cleber har efter bränderna på Alléskolan och Sandtagets förskola fått jobba med frågor om återuppbyggnad. Innan sommaren väntas förfrågningsunderlag gå ut för upphandling.   Anbuden kommer att styra om kommunen kan göra några utsvävningar i planerna.

Kommunens utbildningchef Karl Johan Sjödin och Kristina Cleber har efter bränderna på Alléskolan och Sandtagets förskola fått jobba med frågor om återuppbyggnad. Innan sommaren väntas förfrågningsunderlag gå ut för upphandling. Anbuden kommer att styra om kommunen kan göra några utsvävningar i planerna.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-03-02 06:00

Efter branden på Alléskolan i december 2022 följde ännu en storbrand i Åtvidaberg. I maj 2023 totalförstördes tre avdelningar på Sandtagets förskola i en dramatisk brand. 

– Vi jobbar med förprojektering för båda nu. Målet är att gå ut med förfrågningsunderlag före sommaren, säger förvaltningschef Kristina Cleber. 

Inför det kommer personal från både skola och förskola att få ge sina synpunkter på behov och utformning av nya lokaler. Utbildningsförvaltningen är också med i arbetet genom kravspecifikationer för verksamheterna.

– Vi följer en process, där samverkan är en del. 

undefined
Branden på Alléskolan i december 2022 totalförstörde de lokaler som dåvarande särskolan (numera anpassad skola) hade, samt ett av mellanstadiets klassrum och lokaler för fritidshemmet.

I januari gav Kristina Cleber tillsammans med utbildningschefen Karl Johan Sjödin besked efter att ha uppdaterat kommunstyrelsen om läget i arbetet med återuppbyggnad av lokaler.

Då var förslaget för Alléskolan att uppföra en ny skolbyggnad för den anpassade skolan. Mellanstadiet skulle rymmas i befintliga lokaler, vilket fick lärare på mellanstadiet att reagera.

Kan det bli något mer än anpassad skola i de nya lokalerna?

– Uppdraget är nya lokaler för den anpassade skolan, men vi har fått ett medskick från politiken. 

Det handlar om att i samband med upphandling se om konjunkturläget innebär att priserna pressas.

– Då kan det finns möjlighet till någon utsvävning, säger Kristina Cleber. 

Hon tillägger snabbat att det ändå i slutänden är pengarna som styr. 

– Vi kommer inte att kunna uppfylla alla önskemål.

Utbildningschefen Karl Johan Sjödin ger samma bild: 

– Allt beror på processen och prioriteringar. Vad kan vi göra inom ramen för förfrågningsunderlaget? I slutänden handlar det om vad kommunen kan bära i sin budget, säger han.

Han upprepar att personal kommer få vara med i processen. 

– De kommer att få ge synpunkter och bli bemötta. 

Karl Johan Sjödin uttrycker förståelse för det mejl lärare på mellanstadiet skickat till bland annat politiker.

– Jag kan inte ta ifrån dem deras upplevelse. Jag tror att många lärare upplever att de saknar grupprum och vill ha bättre utemiljöer. Det är trångt på andra skolor också, säger han. 

Samtidigt påpekar han att delar av mejlet rör verksamheten, till exempel att det är rektors ansvar att arbeta med frågor om hur antalet klassrum, grupprum och arbetsrum ska räcka till. 

– Alla ska ha en rimlig arbetsmiljö och det finns strukturer för hur vi ska jobba. Jag tar deras uppgifter på allvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!