För Lennart Haraldsson är måndagen arbetsdag, den nästsista som kommunalråd.
– Vi har haft beredning inför kommunstyrelsen, säger han när Corren kliver på.
Skrivbordet är nästan rent. I bokhyllan, några böcker, rapporter och granskningar som tillträdande Elisabeth Edlund (S) får ta över.
En liten hög med papper ska följa med hem. I den skymtar budget och årsredovisning. Bra verktyg när Lennart Haraldsson efter årsskiftet byter ordförandeklubba, från kommunstyrelsens till dito i fullmäktige.
– Det ser jag fram emot, framförallt att få leda den nya näringslivsberedningen.
Han kom från näringslivet (40 år på Partnertech) in i kommunhuset en januaridag för snart åtta år sedan. Som en påminnelse får en artikel ur Corren från den första arbetsdagen. Viktigast då: Fokus på ekonomin. Det gäller fortfarande.
– Vi har hållit den linjen.
Ibland till förtret.
– Vi har inte varit rädda för att vara utmanande i våra tankar och beslut. Ibland mot myndigheter, ibland mot åtvidabergare.
Den ekonomiska saneringen under S+M-styrets första mandatperiod utmanade. En proteströrelse föddes och utmanade politiken med demonstrationer mot besparingar.
– Men vi stod fast vid vad vi villeåstadkomma.
Ekonomiska resultat var ett. En ny vision ett annat och en ny syn på Åtvidaberg.
– Problembilderna från 2007 har förbättrats. Det gäller ekonomin, men också tilltron till kommunen. Den har blivit avsevärt bättre. Vi har fått gott rykte i regionen och i kommunkretsar.
Lika lätt har det inte varit på hemmaplan. Ett exempel: När tre skolor skulle bli två och Långbrottsskolan lades ner.
– Det är pedagogiskt svårt att förklara en del beslut. Vi har inte tagit dem för att tillfredsställa oss själva, utan för att ge rätt riktning åt Åtvidaberg. När det gäller Långbrott så tror vi på sikt att det är bra för skolbarnen.
Lennart Haraldsson får fundera kring några beslut.
Störst: Beslutet att bygga om äldreomsorgen. "Med omtanke om de äldre. Ett av de viktigaste beslut vi tagit".
Svårt: Ekonomiska stöd till ÅFF och Kopparvallen. "I min värld är ÅFF ett positivt och viktigt varumärke för Åtvidaberg och fotbollsgymnasiet."
Skakigt: Dagarna som gick när kommunen sålde och sen ångrade försäljningen av Industribyggen. "Kortsiktigt en dyr prislapp för oss, långsiktigt...ja, gudskelov att vi drog oss ur. Känner idag en stor besvikelse mot vår mäklare som inte tog sitt ansvar".
Lyckat: Försäljningen av Åtvidabergs Bostads AB. "Vi fick in en lokal ägare. Kanonbra".
Som fullmäktigeordförande tänker Lennart Haraldsson jobba i snitt en dag i veckan. Resten av tiden då?
Mer tid till barnbarn. Gå med i torsdagsgänget av vandrare. Han drar lite på nästa, vill inte att det ska uppfattas som att han jobbat politiskt för egna mål och slår ifrån sig sådana spekulationer.
– Jag och hustrun ska flytta till Kulturhuset. Slippa trädgård och få mer frihet utan hus.
Med det knyter han ihop den egna politiska ambitionen: Med attraktiva hyresrätter kommer gruppen äldre att lämna sina villor för yngre generationer, gärna från Linköping.