En fredagsförmiddag med ”Åtvidaberg satsar” går snabbt undan. Många vill ha mycket sagt och trots att inläggen ska vara rappa och kvicka så spricker tidsplanen.
– Det är ett stort personligt engagemang här, säger Marianne Jansson, vd i Näringslivscentrum som tillsammans med kommunen driver ”Åtvidaberg satsar”.
Till den fjärde träffen har närmare 40 personer har samlas. Det är en blandning av kommunfolk; politiker och tjänstemän samt företagare. Men också en handfull privatpersoner, helt nya i sammanhanget.
– Jag tror att vi nått dem genom uppmaningen vi gick ut med i Corren, säger Marianne Jansson som önskade mera bredd och fler engagerade.
En av dem som hörsammade inbjudan är Anita Tennort. Hon presenterar sig själv som ”aktiv pensionär” och skrattar när hon säger:
– Jag lägger mig i det mesta.
Dagens program blickar både bakåt och framåt. Bakåt i form av det som hittills initierats; kulturdygn, storloppis och ett pågående arbete kring utvecklingen av Åtvidabergs centrum. Framtiden tar plats i arbetsgrupper:
– Tänk på vad ni har på Correns löpsedlar när det här projektet är över i slutet av 2015, uppmanar projektledare Anna Öhrwall.
Själv tar hon befälet över en av fyra arbetsgrupper. Anita Tennort tar plats i samma och låter idéer flöda.
– Vinterljus i Åtvidaberg, det är är så mörkt här på vissa platser. Och så tycker jag att kommunen ska dela ut cykelreflexer. Gör kulturhus av bibliotekshuset och få mer liv i centrum.
Anna Öhrwall fyller blädderblock. Hon leder också diskussionen om ansvar med frågan: Vem ska fixa det?
Samma fråga får övriga grupper när de presenterar sina idéer och visioner. Svaren blir en blandning av kommun, universitet, skolor, Näringslivscentrum. Men också privata.
Som i fallet med ett ungt Åtvidabergsföretag. Kim Björk i Shapemake vill motivera och inspirera andra unga till vetenskap. Därför bjuder företaget in till sitt science lab och tar inom kort emot 20 elever från Alléskolan.
Redovisningen av idéer drar en del skratt. Till exempel över rubriker som att kommunchefen Andreas Capilla ska göra en Ironman-tävling under åtta timmar (varpå kommunchefen medger en viss press).
Det finns också mycket allvar och tyngd i gruppernas arbete. Här betonas bland annat vikten av samarbete mellan kommunen, näringslivet och universitetet, behovet av hyresrätter, kommunikation – både på riksvägen och mellan kommunen/medborgare.