Satsning vid sjön: 210 kvadratmeter för konst och musik

Han tvivlar ibland, men utmanar sig själv med sin musik och konst. Nu släpper Roger "Anurag" Svensson dubbelalbum och väntar på att få starta bygget av en ny studio och ateljé hemma vid sjön Antvarden.

Roger Svensson är färgstark i sitt måleri. Han experimenterar med uttrycken och följer inga mallar.

Roger Svensson är färgstark i sitt måleri. Han experimenterar med uttrycken och följer inga mallar.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-04-11 07:00

Det är inte bara Roger Svensson som tvivlar. När vi möts är det som om våren tvivlar, eller tvekar. Snön faller och det är för ruggigt för att inspektera byggplanerna utomhus. 

Istället lägger Roger Svensson fram handlingar på bordet i det inglasade uterummet. Han är uppsluppen efter en lång byråkratisk process kring ett stycke mark, alldeles vid bostaden. 

undefined
Roger Svensson är ett steg närmare sin dröm om en egen musikstudio och ateljé hemma vid sjön Antvarden. Här vill han skapa en inspirerande miljö där konst och musik möts för att skapa en dynamisk kreativitet och uttrycksmöjligheter.

Här har han under flera år velat bygga ateljé och musikstudio. Han har mötts av avslag och motgångar, men nu är markförvärvet klart. Lantmäteriförrättningen likaså, liksom en dispens från strandskyddet. 

– Jag har precis lämnat in bygglov.

Han visar ritningar, en L-formad byggnad, där musiken är tänkt att ta ena delen och konsten den andra. Om drömmar kan mätas, så är denna på 210 kvadratmeter.

– Det är min dröm. Här vill jag ha min egen verksamhet. 

Ett mål är att skapa en kreativ plats – en miljö där den egna passionen för både konst och musik får plats. Men också att bjuda in andra att skapa tillsammans med. 

undefined
"Jag ville göra något krackerlerat", säger Roger Svensson och berättar om hur han fyllde i de trådsmala mellanrummen i den sönderspruckna ytan. Det var petigt och tog tid.

Han målar själv och har hållit kurser i Vedic art, en metod som han beskriver som kravlös och fri.

– Man lär sig inte teknik. Man får experimentera, utan en massa idéer om hur det ska vara. Man blir av med bagaget och lär sig att uttrycket kommer inifrån en själv.

På samma sätt talar han om musiken. Att texterna kommer inifrån, att de är hans egna, hämtade ur livet och de egna upplevelserna. 

Under 2021, mitt under pandemin, släppte han sitt debutalbum, "Eden brinner". Nu kommer uppföljaren, ett dubbelalbum med 20 låtar som fått namnet "Vad var det jag ville säga", efter en av låttitlarna. Några har redan släpps på Spotify.

undefined
Roger Svensson skriver egen musik, spelar gitarr och sjunger. "Musiken har alltid varit med mig", säger han.

– Jag skriver ner saker jag ser och hör på lappar. Jag hittade en där det stod: "Om du tvivlar på din kreativa förmåga, gör ett dubbelalbum."

Han vet inte vem som gett upphov till raderna, men de tog tag i honom. Tvivlet på den egna förmågan finns där ständigt, men också det egna drivet.

– Att göra ett dubbelalbum har varit dubbelt så jobbigt. Jag dömer mig själv hela tiden och tvivlar. Det är jag inte ensam om, det är så det är i det här gamet. Egentligen bryr jag mig inte vad andra tycker, men jag har lärt mig att dela med mig av det jag gör.

undefined
Bob Dylan har inspirerat. Främst inom musiken, men också till denna målning.

I sovrummet står en liten målning på en byrå. Uttrycket är naivt, men mannen med gitarren känns igen. 

– Bob Dylan. Jag har alltid gillar det lyriska och lyssnat mycket på Dylan och de som inspirerats av honom. 

De egna låttexterna är alla hämtade ur livet. 

– Det är det jag skriver om. Det är ett sätt att lära känna sig själv, att konkretisera och utveckla sina intryck.

Livet har inte varit så lätt, även om det på ytan bär många framgångar. I mitten på 1980-talet startade han Svenska Expander, företaget som han tog hans fars och farbrors unika uppfinning – den expanderande bulten – ut på världsmarknaden med produktion i både Sverige och USA.

– Jag har alltid haft ett starkt driv, men jag har haft det lika tufft som jag haft framgångar i livet.

undefined
Roger Svensson startade Svenska Expander i mitten av 1980-talet. Efter 30 år som företagsledare, bosatt i både USA och Sverige, kom han till en brytpunkt. 2016 sålde han företaget. "Jag ville inte hålla på att göra samma sak hela livet", säger han.

Han talar öppet om pressen att prestera och att livet haft perioder med alltför mycket alkohol. 

– Det var ett sätt att fly.

Hälsan påverkades och ledde honom så småningom till meditation, under de 15 år han bodde och verkade i USA. Det var genom meditationen han fick sitt mellannamn Anurag.

– Meditationen var det enda sättet för mig att få lugn och inte fly. Jag lärde mig att vara här och nu och att se mig själv. Man säger att den enda vägen ut är in.

2016 kom han till en brytpunkt. Han sålde företaget, som blev en del av Nord-lock group med verksamheten kvar i Åtvidaberg.

– Det var en utmaning att sluta vara företagsledare, men jag ville inte hålla på att göra samma sak hela livet.

undefined
Roger Svensson berättar att meditationen lärt honom att vara medveten, öppen och mottaglig. "Jag får ut något av det själv. Jag lär känna mig själv", säger han.

Nu styr Roger Svensson sin egen tid och tillvaro och hoppas få bygglovet som ska förverkliga drömmen om både studio och ateljé. 

– Det är ett sätt att göra något vettigt av pengarna. Något som ger något tillbaka och inte bara är konsumtion. 

Har du några råd till andra som vill bryta upp från arbete eller annat? 

– Om man inte trivs där man är, då ska man resa sig upp och gå. Man ska inte vara rädd för det, men man måste sätta stegen själv. Annars blir det ingen förändring. 

Den 19 april är det release på nya plattan på Palatset i Linköping. Med sig på scenen har Roger Svensson sambon Catharina Lekander och full bandsättning.  

– Förhoppningen är att vi ska ut och spela sen, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!