Storkinvasion på hustak i Åtvidaberg

På onsdagskvällen landade ett 60-tal vita storkar på Emy Lundquists tak utanför Åtvidaberg. En mycket ovanlig händelse.

Foto: Emy Lundquist

Åtvidaberg2018-08-15 22:00

Emy Lundquist bor tillsammans med sin sambo på gården Åtvids-Kulla, cirka 15 kilometer söder om Åtvidaberg. Vid 18.30-tiden på onsdagen hände det oväntade: Ett 60-tal storkar – kanske fler – landade på gårdens tak.

– Det är helt fullt med storkar. De sitter på taken. Det är jättehäftigt. Det blir nog en baby-boom här snart, säger Emy.

Storkarna som landat utanför Åtvidaberg tillhör en grupp som släpptes ut i Skåne – i det så kallade Storkprojektet för att bevara arten i Sverige – och som sedan har rört sig tillsammans runt om i södra och mellersta Sverige. Correnmedarbetaren Claes Nilsson, ornitolog och engagerad i Östergötlands ornitologiska förening, säger att storkarna har varit på besök i både Närke och Södermanland, men att de nu verkar vara på väg söderut igen.

– Man får hoppas att de bestämt sig för att flytta söderut, till övervintringsområdena i södra Spanien och i Afrika, säger Claes Nilsson.

Det här är andra gången inom ett par års tid som en stor mängd vita storkar tillsammans ses i Östergötland. För ett par år sedan rastade en flock i Hogstad.

– Att se så här många vita storkar i Östergötland är verkligen häftigt, något som många fågelskådare drömmer om.

Tidigare under dagen lämnade de drygt 80 storkarna Södermanland och sågs bland annat vid Svensksundsviken utanför Norrköping.

Vit stork är en mycket sällsynt häckfågel som bara finns på ett fåtal platser i Skåne. Här försöker Storkprojektet att återinföra arten, och förhoppningen är att de fåglar som nu ses i Östergötland någon gång ska återvända till svensk mark.

Emy gläder sig åt de ovanliga besökarna.

– Mina katter verkar inte så oroliga, så det här ska nog gå bra.

Vit stork är en mycket stor fågel och kan ha ett vingspann på två meter.

Ett 60-tal storkar landade på gården Åtvids-Kulla på onsdagskvällen.
Ett 60-tal storkar landade på gården Åtvids-Kulla på onsdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!