Stopp för nyintagning på Industriprogrammet

Bildningscentrum Facetten tar inte in nya elever till det industri-tekniska programmet. Orsaken: osäkerhet om programmets framtid.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2013-11-13 06:30

Christoffer Bergström går andra året på industritekniska programmet på Bildningscentrum Facettens teknikcollege.

Han visar runt i verk-staden där en stor del av undervisningen hålls. Här finns olika svarvar, fräs-maskiner och en separat del för svetsning. Det doftar både olja och metall.

– Jag trivs här. Det är kul och och jag är intresserad av det vi gör. Det är det här jag vill jobba med senare, säger Christoffer Bergström.

Han kommer få gå klart sin utbildning. Men det kan bli nationellt intagningsstopp på industritritekniska programmet år 2015 eller 2016.

Oviss framtid

Programmets framtid är oviss. I augusti presenterade utbildningsminister Jan Björklund framtidens industriutbildning inom gymnasieskolan – ett enda teknikprogram.

I dag finns två industriutbildningar; det studie-förberedande teknik-programmet och det yrkesförberedande industri-tekniska. Industrin har tryckt på om att gymnasieskolan ska ge en bredare industriutbildning, där elever ges högre kompetens.

Jan Björklunds förslag är att avveckla det industri-tekniska programmet och att stärka teknikprogrammet, bland annat med en yrkesexamen. För Facetten har diskussionerna om industritekniska programmet fått omedelbara konsekvenser. Enligt Dan Forsberg, som är rektor för teknikcollege, stoppar Facetten intagningen till programmet.

Får gå klart

– De som går programmet får gå klart. Vi driver deras utbildning i mål, men vi avser inte erbjuda programmet för nya elever från höstterminen 2014.

Det är utbildningsministerns utspel som varit avgörande, menar Dan Forsberg. Skolan avvaktar i väntan på tydliga besked om hur det industritekniska programmet ska införlivas i i teknikprogrammet.

– Vi erbjuder redan i dag inriktningen produktionsteknik på teknikprogrammet. Det har en hel del gemensamt med innehållet i industritekniska programmet. Av den anledningen ligger vi rätt till inför en framtida yrkesinriktning mot industri inom ramen för teknikprogrammet, säger Dan Forsberg.

Samtidigt säger han att skolans beslut om intagningsstopp på industri-tekniska inte ska vara ristat i sten.

– Vi är en liten skola och vi kan vara flexibla. Om det finns stort intresse för industritekniska programmet, så kan vi omvärdera vårt beslut. Men för tillfället finns det inte med i vårt utbud för 2014.

Nöjda

Skolan har i dag 15 elever på industritekniska programmet; fem i årskurs 1, sex i årskurs två och fyra i årskurs tre.

– Våra elever är nöjda och lokala företag som vi samarbetar med har varit nöjda med våra elever. De elever som gått ut och som vill och är aktiva har fått jobb.

Christoffer Bergström hoppas få jobb när han gått klart sina tre år på Facetten. I vår väntar praktik, allra helst hemma i Åtvidaberg.

– Jag hoppas att jag kan få in en fot någonstans och kunna få jobb senare, säger han.

För egen del hade han inte valt teknikprogrammet.

– Det är det praktiska jag är intresserad av. För mig funkar det inte med för mycket teori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om