Kvinnan hade duschat när hon upptäckte att personal från socialtjänsten gått in hennes lägenhet utan hennes samtycke.
Kommunen uppgav i ett svar till JO att kvinnan hade ett så kallat bostadssocialt kontrakt. Därmed skulle hon också ha medgett intrång i sin andrahandslägenhet "för utförande av insats med stöd av socialtjänstlagen".
"Jag kände mig oerhört kränkt som inte kan vara i min lägenhet utan att veta att någon kommer", skrev kvinnan i en anmälan till JO. Hon frågade: "Jag vill veta om det är lagligt".
Nej, menar JO Thomas Norling.
Han riktar nu allvarlig kritik mot sociala myndighetsnämnden i Åtvidabergs kommun "för att personal från myndigheten gick in i en enskilds lägenhet utan att det fanns rättsliga förutsättningar för det."
JO konstaterar att nämnden brustit på flera sätt och skriver: "Särskilt allvarligt ser jag på att personalen gick in i XX:s lägenhet trots att hon inte gett samtyckte till det".
JO tar också upp den typ av andrahandskontrakt som nämnden använder och ifrågasätter övriga villkor i kontraktet. JO förutsätter att nämnden ser över villkoren och säkerställer att dessa stämmer med gällande rätt.
Även förra året fick kommunen (sociala myndighetsnämnden) kritik av JO. Det ärendet gällde en kvinna som hade försörjningsstöd. Hon tvingades att ha ett videosamtal med socialtjänsten för att bevisa att hon inte hade någon inneboende hos sig. Det innebar enligt JO ett "otvivelaktigt intrång" i kvinnans integritet.