– Det är så planerna ser ut, säger kommundirektör Robert Bredberg.
Han har med åren sett hur de båda kommunhusen i Åtvidabergs centrum blivit alltmer trångbodda.
– Det har blivit ett akut problem. Framförallt samhällsbyggnadsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen är trångbodda, säger han och uppger att det finns tjänsterum som delas av fyra till fem personer.
– Det är ett arbetsmiljöproblem, men också ett problem med att en del organisationer sitter utspridda. Vi vill kunna samlokalisera oss bättre.
Lösningen består i att socialkontoret, med individ- och familjeomsorg, ekonomiskt bistånd, behandlingsgrupp och funktioner kring LSS, flyttar till gamla vårdcentralen.
– Med det slår vi flera flugor i en smäll, konstaterar Thomas Lidberg (S), ordförande i vård- och omsorgsutskottet.
Dels kan andra förvaltningar ta över socialkontorets lokaler i gamla kommunhuset, dels blir det bättre för de personer som uppsöker socialkontoret.
– Integriteten för de som söker socialkontoret blir bättre. Idag måste man gå in på baksidan av gamla kommunhuset, där hela kommunhuset (nya, reds anm) kan se vem som går in, säger Lidberg.
En grundtanke har också varit att samla den förvaltningspersonal som har mest kontakt med politiken i de båda kommunhusen. De förvaltningar som hanterar myndighetsfrågor, exempelvis bygg, miljö och socialtjänst, kan finnas i andra lokaler.
Gamla vårdcentralen på Östantorp ägs i dag av kooperativa hyresrättsföreningen Kopparsvanen.
Kommunen köpte fastigheten för 500 000 kronor när Region Östergötland flyttade vårdcentralen till centrum. Strax därpå sålde kommunen den vidare till Kopparsvanen, som äger övriga fastigheter i området.
Lokalerna som ligger mitt i området och som har en förbindelsegång med andra fastigheter ansågs vara strategiskt viktig.
Kopparsvanens styrelse, där kommunen har flera platser, har skickat frågan om en enklare ombyggnad vidare till förvaltaren Riksbyggen, som fått i uppdrag att räkna på projektet. Först därefter kan Kopparsvanens styrelse, och kommundirektören, ta ställning till projektet och vilka funktioner som ska flyttas.
Robert Bredberg utgår från att det blir en rimlig hyresnivå, i praktiken självkostnadspris, för kommunen. Han uppger att han som kommundirektör har delegation på att besluta om hyreskontrakt, men att frågan är förankrad politiskt.
– Går allt som planerat så räknar jag med att vi kan genomföra en flytt under andra halvan av 2019.