– Vi vill att man ska få upp ögonen för grönsaker. Att våga prova. Och att sprida kunskap om våra grönsaker, säger Jenny Bojmar, kostchef i Åtvidabergs kommun.
Hon har bjudit in Anette Borgström, affärsområdeschef för ekonomiska föreningen Mellansvenska odlare som har ett 40-tal odlare, varav hälften i Östergötland.
Nu har hon dukat upp nyskördade grönsaker och rotsaker från länet på Allétorget utanför uppehållsrummet. Här passerar elever på väg till eller från matsalen, där det för dagen serveras närproducerat– fläskfärsruta och kulpotatis från länet.
– Det är kul att möta unga, säger hon medan hon skär upp smakprover av betor; gula, röda och polkafärgade samt morötter i olika kulörer, kålrot, palsternacka och persiljerot.
I vimlet av provsmakande elever hörs:
– Rå palsternacka, det har jag aldrig ätit. Inte tillagad heller.
– Gul är godare än orange.
– Urk!
– Jättegott! Kan man få en hel?
Vad är mest poppis idag?
– Lila och gul morot. Och gulbeta. Det handlar om att våga smaka, säger Anette Borgström.
Aleah Blomqvist och Nicolas Barlyos som går i klass 4A är nyfikna på det som ligger på bordet.
– Det är bra och nyttigt med grönsaker, säger Aleah och tuggar i sig av både persiljerot och palsternacka.
För de båda klasskompisarna är skolmaten viktig.
– Det ska vara något som alla tycker om, så att alla kan få i sig något och orka med skolan, säger Nicolas.
– Jag är allätare och tycker alltid att det doftar gott i matsalen. Idag var det jättegott, säger Aleah.
Det är ett bra betyg till skolans kök. Omvänt berömmer kökspersonalen eleverna:
– Jag tycker att de är duktiga och provar nya saker, säger Veronica Ahlström som har hand om det dagliga salladsbordet.
Hon har introducerat nya sallader, den senaste på gröna linser med soltorkade tomater och salladsost.
– Första gången var den nästan orörd, nu tar det slut, säger hon och tipsar om att en annan favorit är kall stekt potatis, smaksatt med grillkrydda.
Från skolköket kommer också Sofi Lindblom och Rosario De Negri för att inspireras av grönsaksbordet.
– Jättefint, säger Rosario De Negri och får genast inspiration till sin egen variant av pasta Genovese från hemlandet Italien:
– Selleri, morötter och lök, de ska koka långsamt. Sen kan man ha i kött eller köttfärs. Och koka pasta al dente till, säger han.
Kanske blir det en sådan rätt i skolmatsalen framöver.