Slutförhandlat om köp av Norrby

Kommunen har lagt bud om 11,5 miljoner kronor för 113 hektar mark i Grebo. Omkring 100 bostäder planeras på Norrby.

11,5 miljoner kronor. Kommunen är redo att köpa 113 hektar mark i i Grebo.

11,5 miljoner kronor. Kommunen är redo att köpa 113 hektar mark i i Grebo.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-05-04 00:00

Corren berättade i december förra året att kommunen deltagit i budgivning på ett större markområde i Grebo. Då hade kommunen lagt ett bud om 10,1 miljoner kronor.

Därefter blev det tyst. Att Corren rapporterade om budgivningen kritiserades av kommunledningen, som inte ville att det skulle bli känt att kommunen var en av spekulanterna.

Kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle uppger nu att nyheten om att kommunen lagt bud ”dödade budgivningen”.

– Övriga intressenter förlorade intresset när man fick veta att kommunen var med i budgivningen.

Säljaren ska ha reagerat med att höja utgångspriset. Orsaken ska ha varit kommunens avsikter att exploatera marken.

– Affären har gått fram och tillbaka. Vi har blivit erbjudna olika upplägg och olika summor. Det har varit hela området eller delar av det, säger Rikard Spalle.

Förhandlingarna ska nu slutligen ha landat i en muntlig överenskommelse mellan kommunen och säljaren om att hela markområdet om 113 hektar erbjuds kommunen för 11, 5 miljoner kronor.

Enligt Rikard Spalle ska kommunen och säljaren vara överens om slutbudet, med två reservationer från kommunen. Avstyckning ska genomföras och affären måste godkännas av fullmäktige. Det väntas ske i juni.

Kommunens planer för området är exploatering. Åkermark som ligger i anslutning till sjön Årlängen anses lämplig för byggnation.

– Det finns ytterligare ett område som kan exploateras, uppger Rikard Spalle.

Fastigheten består till ungefär hälften av skogsmark. Enligt Rikard Spalle ska större delen bestå av produktiv skogsmark, som ska kunna säljas.

– Huvudsyftet för kommunen att köpa marken är att kunna exploatera för bostäder. Vi får fundera på hur övrig mark kan göra bäst nytta.

Kan kommunen få tillbaka satsade pengar?

– Definitivt, det räknar vi med. Vi har goda förutsättningar att göra en plusaffär.

Vad är det som gör markområdet intressant för kommunen?

– Läget och närheten till Linköping är väldigt attraktivt. Det är otroligt tryck på bostadsmarknaden med bostadsbrist. Vi hoppas att vi kan göra något positivt och hjälpa till där.

Omkring 100 bostäder, troligen fördelat på villor, radhus och flerfamiljshus i både hyres-och bostadsrätter planeras. Men det dröjer. Åkermarken är utarrenderad till och med 2020 och planarbeten måste göras.

– Jag tror det kommer bli jättetryck på detta området, säger Rikard Spalle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!