Slättfall – i skarven mellan människa och maskin

På Brukskultur i Åtvidaberg får vi följa med på en resa bakåt i tiden. Till en tid då 50-tal blev 60-tal och maskiner ersatte både människor och djur.

Intresset. Med den lilla, men tunga, filmkameran fångade Margareta vardag och fest. Det blev ofta långa promenader för att fånga rätt vy mitt under pågående arbete.

Intresset. Med den lilla, men tunga, filmkameran fångade Margareta vardag och fest. Det blev ofta långa promenader för att fånga rätt vy mitt under pågående arbete.

Foto: Bänkt Olsson

Åtvidaberg2016-12-27 11:35

Det har blivit lite av en tradition på Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum att visa upp något som ger en bild av Åtvidabergs kulturarv. 1960-talet beskrivs ofta som en förändringstid. En tid då maskiner ersatte människor i jordbruket och en tid då ungdomskulturen föddes.

– I år har vi fått möjlighet att visa filmen om gården Slättfall under 1960-talet som Margareta har gjort. Ursprungligen visades den i "Kanal Lokal", men det är många som inte har sett den eller som glömt bort den, säger Roy Andersson, verksamhetsledare på Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum.

På duken framträder förändringen tydligt. Många moment görs fortfarande manuellt. Men traktorer och deras tillbehör gör ett snabbt intåg. Något som definitivt inte bara var en nackdel.

– Vi som barn fick jobba väldigt hårt inom lantbruket. Det var inte tal om att man skulle få åka iväg och bada en eftermiddag, utan det var till att jobba. Jag körde både hästräfsa och traktor. Sen var jag med och mjölkade, det var ju så på landsbygden då. Alla familjer hade det så och alla var tvungna att hjälpa till, berättar Margareta Malmqvist.

Margareta har fotograferat i hela sitt liv. När publiken undrar hur mycket material hon har liggande blir svaret bara ett skratt. Och när hon bläddrar i sina äldsta album kan hon varken minnas vilken kamera hon använde, eller hur hon fick bilderna framkallade.

Filmkameran fick hon i början av sextiotalet då hon jobbade på Facits fotoavdelning under fotografen Arne Flink. Men filmandet och framkallning av all film finansierade hon helt själv.

– Råd? Det var ju mitt intresse. Jag har inte lagt mina pengar på tidningar och lotter och sådant där, utan det var ju detta jag lade mina pengar på.

Filmen ger enögonblicksbild av både vardag och kafferep på en liten gård utanför bruksorten Åtvidaberg. Det går inte att låta bli att dra paralleller mellan det som hände då och det som händer idag. När datorerna ersätter människan i allt större utsträckning växer frågetecknen, och kanske också oron inför framtiden. Men människorna och samhället förändrades. Barn fick vara barn allt längre och en stark ungdomskultur växte fram.

Margaretas film om föräldragården i Mormorsgruvan utanför Åtvidaberg är en blick i backspegeln som ger hopp om framtiden. Det löser sig nog den här gången också.

Filmvisning på Brukskultur

Filmen visas varje dag i mellandagarna och på lördagar i januari klockan; 11.15, 12.15 och 13.15

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!