Sladdar och bränner däck på natten: "Det ger en kick"

Dånande motorer, däckvrål och avgasknallar. En kick för unga motorintresserade, störd nattsömn för andra. "Vi vet när vi kan köra, vi vet när polisen inte är här", säger "Pelle".

Däckspår i asfalten, sönderkörda däck och hål i asfalten efter en häftig inbromsning. "Det är roligt, ett sätt att hantera sin bil och behärska kraften i den. Det är coolt.", säger "Pelle" som är runt 20 år och en av dem som burnar i Åtvidaberg.

Däckspår i asfalten, sönderkörda däck och hål i asfalten efter en häftig inbromsning. "Det är roligt, ett sätt att hantera sin bil och behärska kraften i den. Det är coolt.", säger "Pelle" som är runt 20 år och en av dem som burnar i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-10-16 20:30

Han hör av sig efter att vi gjort en förfrågan i en lokal Facebookgrupp. Upprinnelsen är en så kallad burn out från natten mot lördag för en vecka sedan, en i raden av så kallade buskörningar.

Den natten samlades unga bilburna vid Alléskolans parkering. Runt kl 00.40 skar ljuden av höga varvtal och däckvrål över Åtvidaberg, till Centralskolan och ändå bort till Sunnebotorget. Efter en kraftig knall hördes ett hackande ljud, som om något gått sönder.

Dagen efter ligger utspridda rester av däck och slang på parkeringen. Asfalten bär långa svarta däckspår i cirklar. 

– Det här ingen nyhet för polisen. Vi känner till problemet. Vi ser det runt om i landet, inte bara i Åtvidaberg, säger kommunpolis Pär Fridh.

Lördagsnattens burnande är inte en isolerad händelse. "Pelle" som tar kontakt är runt 20 år. Han beskriver sig själv som väldigt bilintresserad. Han har vuxit upp med ett genuint intresse för bilar och kör sena kvällar och nätter, flera gånger i veckan runt i Åtvidaberg. 

undefined
Svarta cirklar, rester efter däck och slang syns i asfalten efter en burn out på Alléskolans parkering.

– Kalla det drifta, sladda eller burna. Det är roligt, ett sätt att hantera sin bil och behärska kraften i den. Det är coolt.

Han svarar lugnt och sansat och förklarar varför han tar kontakt:

– Det är tröttsamt att höra alla klagomål och läsa allt som skrivs på Facebook. Jag vill försöka uttrycka mig på ett vettigt sätt om detta. 

I den lokala gruppen på Facebook går debatten ofta het. Jessica Waldebring, som bor centralt i Åtvidaberg och hörde lördagsnattens burn out sammanfattar tonläget i inlägget där vi sökt synpunkter. Hon medger att vi citerar: 

"...det finns folk ute på nätterna som förstör på olika sätt och kör med sina fordon sent och högljutt. Även andra ljud som dunkande bilstereo etc är populärt. Sedan finns det folk som blir frustrerade över att andra förstör och låter så det inte går att sova på en tid som borde vara självklart att man får sova på. Sist finns det folk som försvarar de som förstör och stör eftersom de ju måste få ha roligt och om det är genom att förstöra och störa så är det så och de som klagar ska hålla käft, förutom om man själv går fram till de som förstör och stör och trevligt ber dem sluta med det."

"Pelle" känner igen tonen, men bemöter inte inlägg på sociala medier. Han säger sig ändå förstå de som klagar, men att problemet blir större i ett mindre samhälle där "alla hör och alla får reda på allt".

undefined
Den som burnade på Alléskolans parkering förra helgen körde sönder däck. Resterna blev kvar.

– Jag förstår att en del blir riktigt förbannade på oss, men det är inget som kommer att få oss att sluta. När det blir fredagkväll och vi vill ha roligt, då blir det bilen, musik, åka runt och sladda. Det är en gemensam grej för oss bilintresserade. 

Finns det något som kan få er att sluta? Polisen?

– Nej. Om det är polis i Åtvidaberg, då vet man det direkt. Det finns så pass många bilintresserade här och vi samarbetar, mest på Snapchat. Är polisen här då gör vi ingenting. 

Kommunpolisen Pär Fridh ger samma bild.

undefined
"Det är respektlöst. De sätter sina eget intresse före sina medmänniskor", säger kommunpolis Pär Fridh om buskörning.

– Vi känner till att djungeltrumman går. Det är samma fenomen som när bilister signalerar till varandra om hastighetskontroller. 

Områdespolisen arbetar inom ett geografiskt område som även täcker Linköping, Kinda och Ydre. Prioriteringar inom området gör det svårt för polisen att jobba med just busåkning. 

– Det går att spana civilt och dolt via kameraövervakning, men det krävs resurser som måste tas i konkurrens med annat. 

undefined
Vid vattenreningsverket på Fågelsången syns också spår av burnande.

Pär Fridh ger några raka fakta kring buskörning. Den som sladdar, burnar eller trimmar sin bil kan bryta trafikregler, men även begå andra kategorier av brott, som ofredande (för störningen), skadegörelse (om något går sönder) och miljöbrott (för tomgångskörning).

– Man riskerar att bli av med sitt körkort eller att få böter. Det är inget fel att vara motorintresserad, men man måste hålla sig till de regler som finns, säger Fridh och lägger till att indraget körkort kan få andra konsekvenser, som att man inte kan komma till jobbet och att man riskerar att förlora det.

"Pelle" vet att han bryter mot trafikregler.

undefined
Rester av däck ligger utspritt över Alléskolans parkering.

– Det är inget vi bryr oss om, men det är klart att man kollar efter kameror.

Är du inte rädd för att förlora körkortet?

– Det skulle vara hur ledsamt som helst, men jag försöker hålla mig undan och se till att jag inte träffar på polisen.

Är du rädd att du ska skada dig själv eller någon annan? 

– Nej. Jag har ett stort risktänk. Om jag åker in i en rondell för att sladda så kollar jag noga att ingen annan kommer där.

Åter till polisen. Pär Fridh drar paralleller mellan olika ungdomskulturer, den motorburna och de som klottrar. 

– I båda fallen uttrycker man ett behov att få utöva sitt intresse, men man struntar i konsekvenserna. 

På Facebook föreslås en folkracebana eller en plats där kommunen tillåter burnande. Pär Fridh relaterar sådana förslag till lagliga graffiti-väggar.

– En del i företeelsen är att göra det där det är förbjudet.

Pär Fridh och "Pelle" resonerar kring samma frågeställningar. "Pelle" vill inte köra på folkracebana, inte hyra bana för organiserad drifting i exempelvis Mantorp. 

– Det är inte att det är olagligt som är det roliga, utan man vill bara kunna köra iväg när det blött eller minusgrader för att sladda. Att drifta på bana blir för dyrt för oss unga.

Kan du beskriva vad som är så speciellt med att sladda?

undefined
På Fågelsångens industriområde syns spår av buskörning. Ett företag har drabbats flera gånger när elkablar och skydd för dessa som legat över vägen körts sönder.

– Det ger verkligen en kick att få ett bredställ, att det ryker och allt som händer i bilen. Det ger värsta kicken och det är underbart. 

Vi går tillbaka till den lokala Facebookgruppen. Många efterlyser föräldraansvar. "Pelle" som är myndig svarar tillbaka

– Föräldrar kan inte göra så mycket. De har inte så stor påverkan på oss. 

Är det föräldrarnas fel att ni kör runt?

– Nej, inte alls. 

undefined
Parkeringen till Alléskolan är till för personal och besökande.

På kommunen funderar Sabine Olovsson Andersson, stabschef inom samhällsbyggnad på åtgärder för att stoppa busåkning. Hon nämner avspärrningar och skyltning om förbud mot motortrafik på vissa vägar under del av dygnet.

– Om vi ska göra de insatserna så måste vi veta det efterlevs och att polisen finns här. Kommunen kan inte bötfälla.

Busåkning är en av de frågor som ÅBRÅ, det lokala brottsförebyggande rådet kommer att arbeta med. Rådet har varit slumrande, men med ny handlingsplan startas nya arbetsgrupper. En ska jobba med offentliga miljöer och bland annat fokusera på trafikfrågor.

– Det finns en mentalitet i trafiken här som vi måste jobba med, säger Sabine Olovsson Andersson och trycker på egenansvaret. 

– Man har ju körkort av en anledning och då ska man följa trafikreglerna. 

Burn out

Att burna kommer av det engelska begreppet burn out, att bränna ut. 

Inom motorvärlden innebär det att föraren varvar motorn och samtidigt bromsar. Då bränns däcken mot underlaget. På asfalt kan det bildas svarta däckspår och hål efter däcken. 

Att burna medför stora säkerhetsrisker. Föraren kan tappa förlora kontrollen över bilen, få däckexplosion och riskera att bilen styr in i en folksamling. 

Den som burnar på plats som inte är tillåten riskerar att bötfällas eller förlora körkortet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!