Skyltar som ska få igång snack om hållbarhet

Åtvidabergs tätort har fått ett nytt gångstråk. Längs vägen finns 17 skyltar som berättar om Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling.

Hållbarhetsstrateg Linnéa Salbark vid en av de 17 skyltar som kommunen tagit fram med syfte  att öka kunskapen kring de globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030.

Hållbarhetsstrateg Linnéa Salbark vid en av de 17 skyltar som kommunen tagit fram med syfte att öka kunskapen kring de globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030.

Foto: Åtvidabergs kommun

Åtvidaberg2020-03-22 16:00

Under förra året ansökte Åtvidabergs kommun om bidrag till ett kommunikationsprojekt om Agenda 2030 och hållbar utveckling.

Sveriges biståndsmyndighet tillika styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida fick in 164 ansökningar. 28 blev beviljade och Åtvidabergs kommun var en av dessa. 

– Roligt, säger kommunens hållbarhetstrateg Linnéa Salbark om att kommunen fick ett bidrag om 245 000 kronor till ett Agenda 2030-stråk i tätorten beviljat. 

På 17 platser runt om i tätorten har skyltar placerats. Att antalet blev 17 beror på de 17 globala målen som anges i Agenda 2030 för hållbar utveckling. 

– Ett aktuellt mål är "God hälsa och välbefinnande", säger Salbark och nämner några andra som "Hållbar energi för alla" och "Hållbar konsumtion och produktion" samt "Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt".

– Agenda 2030 rymmer sociala, miljömässiga och ekonomiska faktorer för hållbar utveckling, förklarar hon och lägger till det lokala perspektivet: 

 – Agenda 2030 handlar om att tänka lokalt och handla globalt. Det vi gör här påverkar världen.

På skyltarnas ena sida finns information om vart och ett av globala målen. 

–  Det är väldigt generell information om hur kommunen jobbar med målen med tanke på att skyltarna ska sitta uppe till 2030 och informationen ska hålla i tio år. 

Kopplat till skyltarna kommer det via kommunens hemsida att finnas ytterligare information och möjlighet till uppdateringar. 

På skyltarna finns också en QR-kod som kan skannas in med mobiltelefon för den som vill ta del av karta över hela stråket. 

Utöver den globala målen har kommunen fyllt på med information om "Good Life Goals",  tips på hur varje person kan bidra till att uppfylla målen.

–  Det är diskussionsfrågor, säger Linnéa Salbark och ger exempel på frågor kopplade till det första av de 17 globala målen, "Ingen fattigdom". 

– Hur påverkas ditt liv av hur mycket pengar du har? Fundera på om du hade hälften så mycket. Eller dubbelt så mycket. Fundera på pengars betydelse för ditt liv.

Frågeställningarna öppnar för diskussioner. Linnéa Salbark hoppas att åtvidabergare tar tillfället att gå stråket och ställa sig frågor, gärna i sällskap med en diskussionspartner.

Sammantaget är stråket åtta kilometer långt. Det finns även förslag på kortare rundor, en på två kilometer och en på fem. 

Skyltarna har i nästan samtliga fall placerats i miljöer som knyter an till skyltens budskap. Vid Alléskolan finns mål nummer två, "Ingen hunger" som knyter an till kommunens centralkök i skolan. Vid Sunnebotorget står skylten för mål nummer sex, "Rent vatten och sanitet för alla" vid en markbrunn.

Det innebär att skyltrana inte är placerade i nummerordning utifrån geografin.  

– Nej, då blir det betydligt länge än åtta kilometer att gå stråket, skrattar Linnéa Salbark.

En invigning av stråket har planerats att hållas på biblioteket fredagen den 27 mars. Invigningen är öppen för allmänheten, men med tanke på coronautbrottet vill kommunen hålla invigningen enklare än planerat och med bara en liten skara besökare.

Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) har planerat att hålla invigningstal innan föranmälda får åka en tur med Blå tåget runt Agenda 2030-stråket. 

Målet är att stråket ska öka kunskapen kring de globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030 hos kommunens invånare och besökare.

Agenda 2030

Globala målen är en agendan för hållbar utveckling som världens länder antagit. Fram till år 2030 ska den extrema fattigdomen avskaffas, ojämlikheten i världen ska minska, fred och rättvisa ska främjas och klimatkrisen ska lösas. 

År 2015 förhandlade världens ledare fram en unik plan för rättvis och hållbar global utveckling. Det internationella arbetet med fattigdomsminskning knyts ihop med dagordningen för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling i en gemensam agenda. Källa: Sida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!