I à tvidaberg strövar vilda dovhjortar fritt. De ses i trÀdgÄrdar och parker, pÄ kyrkogÄrdarna, pÄ gator och torg.
Kanske ett pittoreskt inslag, men ocksÄ nÄgot som kan bli ett problem.
â Det Ă€r unikt att det finns sĂ„ mycket vilt i ett samhĂ€lle, men nu Ă€r det för mycket hjort, sĂ€ger Sabine Andersson Olofsson stabschef pĂ„ kommunens samhĂ€llsbyggnadsförvaltning.
Hon har ansvar för kommunens vilt och strÀvar tillsammans med kommunjÀgare att genom skyddsjakt fÄ ner antalet hjortar i à tvidaberg och Grebo.
â Det blir problem med hjortarna. Vi har flera rapporter om hjortar som Ă€r trafikskadade och som gĂ„r pĂ„ tre ben.
MÄlet Àr att skjuta av 30 hjortar under sÀsongen. Hittills har ett 20-tal djur fÀllts. För första gÄngen har kommunen nu gjort Ätertag och tagit tillbaka kött frÄn det lokala slakteri dit de skjutna djuren förs.
Sabine Andersson Olovsson tar tillsammans med kommunens kostchef Jenny Pettersson avstamp i kommunens hÄllbarhetsprogram, dÀr en av faktorerna Àr hÄllbar konsumtion och resursanvÀndning.
â Vi fĂ„r en hĂ„llbar nĂ€ringskedja, sĂ€ger Jenny Pettersson och radar upp korta transporter, inga mellanhĂ€nder, ett kött som Ă€r lokalt producerat och som inte krĂ€vt nĂ„got annat foder Ă€n det tĂ€torten har att erbjuda.
â Det Ă€r hĂ„llbart pĂ„ alla sĂ€tt och vis.
Nyligen har kommunens centralkök pÄ Alléskolan tagit emot kött frÄn tre hjortar. Det Àr en ny köttrÄvara i köket, som stÀller krav pÄ kockarna.
â Det Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande, sĂ€ger Gunilla BĂ€ckström som tillsammans med sin kollega Mahmoud Kabab tagit sig an uppgiften att ta fram ett par rĂ€tter som ska serveras inom kommunens Ă€ldreomsorg, den 21 februari och dĂ€refter vara alternativ pĂ„ matsedeln under en viltvecka i mars.
â Vi har gjort viltgrytor och Wallenbergare, berĂ€ttar Mahmoud Kabab och visar fina upplĂ€ggningar nĂ€r kollegor och pressen bjuds in till provsmakning.
Det bÄde doftar och smakar gott nÀr viltköttet fÄtt koka lÀnge och bli mört ihop med rödvin, grönsaker, fond och enbÀr. I Wallenbergarna har flÀskfÀrs och havregryn blandats med viltfÀrs för att inte bli torra. Till dem serveras en vÀldoftande lingonsÄs.
â Det hĂ€r blir verkligen en guldkant i tillvaron för de Ă€ldre, sĂ€ger Jenny Pettersson.
Gunilla BÀckström och Mahmoud Kabab gillar att göra nÄgot extra i arbetet.
â Man kĂ€nner sig stolt dĂ„ och det ger en fin kĂ€nsla att se att de gamla Ă€r nöjda, sĂ€ger Kabab.