Skyddsjakt pÄ hjort ger mat till Àldre

NÀr kommunens hjortar hamnar i grytan Àr det bÄde nÀrproducerat och nÀrlagat. "HÄllbart pÄ alla sÀtt och vis", sÀger kommunens kostchef Jenny Pettersson.

Kockarna Gunilla BÀckström och Mahmoud Kabab dukar fram vÀldoftande och aptitretande matrÀtter av dovhjort som skjutits under skyddsjakt i samhÀllet.

Kockarna Gunilla BÀckström och Mahmoud Kabab dukar fram vÀldoftande och aptitretande matrÀtter av dovhjort som skjutits under skyddsjakt i samhÀllet.

Foto: Lotta WillsÀter

Åtvidaberg2020-02-04 08:00

I Åtvidaberg strövar vilda dovhjortar fritt. De ses i trĂ€dgĂ„rdar och parker, pĂ„ kyrkogĂ„rdarna, pĂ„ gator och torg.

Kanske ett pittoreskt inslag, men ocksÄ nÄgot som kan bli ett problem.

– Det Ă€r unikt att det finns sĂ„ mycket vilt i ett samhĂ€lle, men nu Ă€r det för mycket hjort, sĂ€ger Sabine Andersson Olofsson stabschef pĂ„ kommunens samhĂ€llsbyggnadsförvaltning. 

Hon har ansvar för kommunens vilt och strĂ€var tillsammans med kommunjĂ€gare att genom skyddsjakt fĂ„ ner antalet hjortar i Åtvidaberg och Grebo. 

– Det blir problem med hjortarna. Vi har flera rapporter om hjortar som Ă€r trafikskadade och som gĂ„r pĂ„ tre ben. 

MÄlet Àr att skjuta av 30 hjortar under sÀsongen. Hittills har ett 20-tal djur fÀllts. För första gÄngen har kommunen nu gjort Ätertag och tagit tillbaka kött frÄn det lokala slakteri dit de skjutna djuren förs.

Sabine Andersson Olovsson tar tillsammans med kommunens kostchef Jenny Pettersson avstamp i kommunens hĂ„llbarhetsprogram, dĂ€r en av faktorerna Ă€r hĂ„llbar konsumtion och resursanvĂ€ndning. 

– Vi fĂ„r en hĂ„llbar nĂ€ringskedja, sĂ€ger Jenny Pettersson och radar upp korta transporter, inga mellanhĂ€nder, ett kött som Ă€r lokalt producerat och som inte krĂ€vt nĂ„got annat foder Ă€n det tĂ€torten har att erbjuda. 

– Det Ă€r hĂ„llbart pĂ„ alla sĂ€tt och vis. 

Nyligen har kommunens centralkök pĂ„ AllĂ©skolan tagit emot kött frĂ„n tre hjortar. Det Ă€r en ny köttrĂ„vara i köket, som stĂ€ller krav pĂ„ kockarna. 

– Det Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande, sĂ€ger Gunilla BĂ€ckström som tillsammans med sin kollega Mahmoud Kabab tagit sig an uppgiften att ta fram ett par rĂ€tter som ska serveras inom kommunens Ă€ldreomsorg, den 21 februari och dĂ€refter vara alternativ pĂ„ matsedeln under en viltvecka i mars. 

– Vi har gjort viltgrytor och Wallenbergare, berĂ€ttar Mahmoud Kabab och visar fina upplĂ€ggningar nĂ€r kollegor och pressen bjuds in till provsmakning. 

Det bÄde doftar och smakar gott nÀr viltköttet fÄtt koka lÀnge och bli mört ihop med rödvin, grönsaker, fond och enbÀr. I Wallenbergarna har flÀskfÀrs och havregryn blandats med viltfÀrs för att inte bli torra. Till dem serveras en vÀldoftande lingonsÄs.

– Det hĂ€r blir verkligen en guldkant i tillvaron för de Ă€ldre, sĂ€ger Jenny Pettersson.

Gunilla BĂ€ckström och Mahmoud Kabab gillar att göra nĂ„got extra i arbetet. 

– Man kĂ€nner sig stolt dĂ„ och det ger en fin kĂ€nsla att se att de gamla Ă€r nöjda, sĂ€ger Kabab.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!