De har gått en vecka sedan Alléskolan gick ut med en kortfattad information om att det förekommer "droger i samhället". Mejlet till vårdnadshavare väckte många frågor.
Nu förtydligar skolchef Karl Johan Sjödin att det rör sig om bruk av kristall och att skolans personal sett beteendeförändringar hos enstaka elever.
– Skolan har nyligen fått vetskap om att drogen förekommer bland ett fåtal elever. Man har agerat genom kontakt med socialtjänst och polis, men även genom mejlet.
I ett öppet brev på kommunens hemsida, riktat till vårdnadshavare ger han fler svar:
*Skolan vet idag om ett begränsat antal elever som i mer eller mindre stor utsträckning provat droger.
*Skolan har en pågående dialog med socialtjänst och polis. Även med kultur- och fritidsverksamheten, för att skapa en miljö där ungdomar tidigt får stöd i att avstå droger.
*Det alkohol- och drogförebyggande arbetet i skolorna styrs av ett gemensamt dokument. Det utgår från skolans kärnuppdrag – undervisning – och bygger vidare med hälsofrämjande och förebyggande insatser samt vid behov riktade insatser.
Skolan har fått kritik för att inte ha agerat tillräckligt. Finns det något fog för det?
– Vi har agerat när vi fått veta. Vi har på inget sätt mörkat något, utan gått ut med information och agerat enligt vår handbok.
Karl Johan Sjödin uppger att skolan och kommunen har fått många frågor, från journalister och föräldrar. En del har besvarats, men inte alla.
I det öppna brevet skriver han: "det är viktigt att inte lämna uppgifter som kan störa polis eller socialtjänstens utredningar eller som kan identifiera enskilda elever."
Med brevet vill han också förtydliga skolornas arbete "för att ge våra ungdomar en drogfri uppväxt". Det handlar om ett ansvar för att uppmärksamma "elever som riskerar att fara illa" men även att "förmedla kunskaper om risker med användning av legala och illegala droger".
Han tar också upp vikten av att ett brett ansvar och säger:
– Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.
Sjödin återkommer till skolans kärnuppdrag:
– En av de starkaste skyddsfaktorerna för ungdomar är att få lyckas i skolan och kunna ta sig vidare till gymnasieskolan och senare till ett arbete. Att få alla elever att nå så långt som möjligt i kunskaper och färdigheter blir då det enskilt viktigaste arbetet för att våra ungdomar inte ska fastna i ett drogberoende.