Skolbeslutet gick för fort

Det är sista skoldagen i gamla utdömda Långbrottsskolan. Föräldrar samlas på skolgården för att markera mot beslutsfattare:- Sansa er. Gör en parallell utredning om en ny skola som alternativ till Facetten. Under tiden kan barnen gå kvar i barackerna.

Föräldrar till barn på Långbrottsskolan tycker att kommunen skyndar på för mycket om skolflytten från Långbrott.  De vill se alternativ och allra helst en ny skola istället för den gamla utdömda.

Föräldrar till barn på Långbrottsskolan tycker att kommunen skyndar på för mycket om skolflytten från Långbrott. De vill se alternativ och allra helst en ny skola istället för den gamla utdömda.

Foto:

ÅTVIDABERG2011-12-22 10:20

Det är onsdag morgon och mörkt över skolgården när 30-talet föräldrar samlas. Föräldrarådet har hastigt bjudit in Corren. Medan barnen samlas för den sista skoldagen i den gula tegelbyggnaden pratar föräldrar om demokrati, eller bristen på.

- Det har gått alldeles för fort. I det tysta och utan utredning, säger Sara Jonsson van der Heijden.

Beslut och larm

Det har inte gått en månad sedan S+M-majoriteten meddelade att Långbrottsskolans elever skulle flytta till Facetten.

Strax därpå kom larmet om att ett spärrskikt i golvet läcker det hälsofarliga ämnet bensylalkohol. Eleverna flyttar in i baracker på skolgården i januari och enligt ett inriktningsbeslut i kommunstyrelsen nyligen går flytten till Facetten höstterminen 2012.

Många frågor

Flera utredningar som ska ge svar på frågor om lokaler, skolgård, trafiklösningar, skolvägar och var barnen ska ha idrott pågår och väntas vara klara i slutet av januari.

Föräldragruppen på skolgården har många frågor och argumenterar mot en flytt. Föräldrarna listar sin oro: farhågor om buller och föroreningar från riksvägen 35, utsläpp från fjärrvärmeverket, föroreningar i marken vid den planerade skolgården, radon och en splittrad skola utan trygghet och gemenskap.

Eleverna sprids

Ett besök vid Facetten nyligen visade att det inte fanns möjlighet att samla eleverna från Långbrottsskolan i en separat del av Facetten. Eleverna skulle spridas på tre ställen.

Föräldrarådet föreslår att kommunen omgående startar en oberoende utredning om en ny skola i Långbrott. Den föreslås löpa parallellt med utredningen om Facetten. Bland annat för att ge svar på vilken lösning som är bäst, sett utifrån barnen och pedagogiska hänsyn. Dessutom för att släcka tvivel om S+M-majoriteten har rätt i att skillnaden i att bygga nytt respektive flytta till Facetten är uppemot 50 miljoner kronor.

- Under tiden kan eleverna gå kvar i barackerna, så att man i lugn och ro kan tänka efter vad som är bäst, säger Sara Jonsson van der Heijden och hänvisar till barnkonventionen.

Framtidsfråga

Ljuset lättar över skolgården. Frågorna och oron kvarstår. Utan en skola tappar området attraktionskraft. Huspriserna sjunker och inflyttningen avtar. Visionerna är andra än politikens.

- Med en skola och förskola i området får man dragningskraft. Vi flyttade från Bankekind hit för att det var nära till skolan för barnen, säger Fredrik.

Sara Jonsson van der Heijden ser vidare.

- Detta är en framtidsfråga för hela Åtvidaberg. Det är viktigt att det finns utvecklingsmöjligheter i hela kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!