Vad hÀnder om Sverige plötsligt stÀlls inför en situation som hotar att lamslÄ samhÀllet?
För att vara vÀl förberedd genomförs en sÄ kallad beredskapsvecka varje Är dÀr Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap, MSB, Àr en central spelpjÀs.
I à tvidaberg bullade kommunens kostverksamhet upp med en lunch till eleverna pÄ Alléskolan som bestod av Chili sin carne med en bas av torkad vegetabilisk fÀrs.
Vad eleverna tyckte?
Vid ett av borden i matsalen satt kompisarna Tova Paju, Tyra Bergehed och Vera Nyström frÄn klass 5 A.
De blixtrade inte av glÀdje, om sanningen ska fram.
â Ingen favorit, precis, sa Tyra.
â NĂ€stan som att Ă€ta gröt, tyckte Tova.
â Jag saknade smaken av kött, inflikade Vera.
Tjejerna menade samtidigt att det var ett helt okej alternativ om det inte finns nÄgot annat som stÄr till buds.
â SĂ„ lĂ€nge vi slipper svĂ€lta, sa de och smĂ„skrattade.
Och lade till:
â Hellre det hĂ€r Ă€n att behöva tugga i sig skalbaggar.
Kökschefen pÄ skolan, Morgan Ekström, höll delvis med om det hÀr med smaken av kött som inte infann sig.
â Pulver av vete och havre Ă€r helt okej, men visst kĂ€nns det som att nĂ„got fattas, menade han.
Kommunens kostchef, Jenny Bojmar, betonade vikten av att fylla upp förrÄden med basvaror som har lÄng hÄllbarhet.
â Om en krissituation skulle uppstĂ„ bör man se till att ha till exempel potatis, kĂ„lrot, morötter, torkad frukt och bönor av olika slag.
â Inlagda grönsaker och konserver Ă€r ocksĂ„ bra.