Vad händer om Sverige plötsligt ställs inför en situation som hotar att lamslå samhället?
För att vara väl förberedd genomförs en så kallad beredskapsvecka varje år där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en central spelpjäs.
I Åtvidaberg bullade kommunens kostverksamhet upp med en lunch till eleverna på Alléskolan som bestod av Chili sin carne med en bas av torkad vegetabilisk färs.
Vad eleverna tyckte?
Vid ett av borden i matsalen satt kompisarna Tova Paju, Tyra Bergehed och Vera Nyström från klass 5 A.
De blixtrade inte av glädje, om sanningen ska fram.
– Ingen favorit, precis, sa Tyra.
– Nästan som att äta gröt, tyckte Tova.
– Jag saknade smaken av kött, inflikade Vera.
Tjejerna menade samtidigt att det var ett helt okej alternativ om det inte finns något annat som står till buds.
– Så länge vi slipper svälta, sa de och småskrattade.
Och lade till:
– Hellre det här än att behöva tugga i sig skalbaggar.
Kökschefen på skolan, Morgan Ekström, höll delvis med om det här med smaken av kött som inte infann sig.
– Pulver av vete och havre är helt okej, men visst känns det som att något fattas, menade han.
Kommunens kostchef, Jenny Bojmar, betonade vikten av att fylla upp förråden med basvaror som har lång hållbarhet.
– Om en krissituation skulle uppstå bör man se till att ha till exempel potatis, kålrot, morötter, torkad frukt och bönor av olika slag.
– Inlagda grönsaker och konserver är också bra.