– Jättekul, säger Karin Nielsen Lundin, skolbibliotekarie på Alléskolan som nu börjar få rutin på att ta emot utmärkelsen.
Under de sju år som fackförbundet DIK (som organiserar anställda och studerande inom kultur, reklam och kommunikation) delat ut utmärkelsen har Alléskolan sökt och klarat kriterierna fem gånger.
Karin Nielsen Lundin som varit med sedan skolan fick sin första utmärkelse vet vad det innebär i praktiken:
– Det sporrar oss att bli ännu bättre. Vi är mycket bättre nu än när vi fick utmärkelsen första gången, säger hon.
Sara Algullin, rektor för årskurserna sju till nio på Alléskolan tillägger att utmärkelsen är en drivkraft i arbetet att utveckla skolbiblioteket.
– Vi vill bli bättre hela tiden. När man ansöker om utmärkelsen är det många frågor att besvara och reflektera över. Det gör att vi fokuserar på vårt kvalitetsarbete, säger hon.
Karin Nielsen Lundin igen: – Det är en utmaning i att utveckla oss varje år.
Skolbiblioteket riktar sig till alla elever på Alléskolan, från de som går i mellanstadiet till högstadiet och särskolan. Miljön är inbjudande med mysiga läshörnor, mängder med böcker, lockande lästips och plats för kreativitet. Här kan man göra bokmärken och lägga pussel, men också studera medie- och informationskunskap och ta del av olika elevutställningar. Integrerat i skolbiblioteket är skoldatateket med hjälpmedel för elever med till exempel dyslexi eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Skolbiblioteket har kommit att bli en naturlig del av skolan och det pedagogiska samarbetet med lärare är väl inarbetat. Elever och klasser från hela skolan kommer regelbundet. Varje tillfälle anpassas efter den grupp som kommer.
– Det kan vara olika behov i olika klasser, säger Karin Nielsen Lundin.
Just nu är det extra fokus på att stötta de yngre eleverna på skolan och får dem att komma igång med att läsa för att öka läsförståelsen.
– Vi har sett att fyrorna behöver extra stöttning, förklarar Sara Algullin.
För de som kommit längre i sin läsning och är mycket motiverade att läsa provas just nu en bokklubb.
– Att vi har bredden är självklart, men det är kul att vi också kan göra något extra för de elever som är riktigt motiverade, säger Sara Algullin.
I år får 64 skolor i landet ta emot utmärkelsen.
– Det är fler än tidigare och det är jättekul att se, säger Nielsen Lundin som sett en utveckling genom åren och lyfter fram att Åtvidabergs kommun idag har skolbibliotek i samtliga skolor.
Under fredagen kommer skolan att fira utmärkelsen. Det bjuds på chokladpudding i samband med skollunchen.