Norr om sjön Risten i Åtvidabergs kommun planerar skogsägarföreningen Södra att avverka fyra mindre områden på grund av angrepp från granbarkborre.
Naturvärdena är ovanligt höga just här. Bland annat finns bestånd av den fridlysta orkidén knärot och rödlistade fåglar som talltita och spillkråka.
– 50 rödlistade arter varav 10 fridlysta är hittade hittills. Det är ett område som länsstyrelsen vill göra naturreservat av, säger Karin Wilhelmsson från Naturskyddsföreningen.
Området är svårt drabbat av granbarkborre och Södra har i flera omgångar fått tillstånd att ta bort döda granar.
– Det har fragmenterats bit för bit. Det är jättehöga naturvärden som riskerar att gå förlorade och som redan har gått förlorade.
Är det inte en stor risk att samtliga granar dör om man inte tar bort de angripna träden?
– I naturskogar som den här finns granbarkborrens fiender. Nu på vintern är de flesta granbarkborrarna i marken, medan rovinsekterna sover under barken på träden. Därför blir det kontraproduktivt att avverka nu.
Fåglar som spillkråka och järpe trivs väl inte i en död granskog?
– Det är en vanlig missuppfattning att en skog är död om träden är döda. En monokultur med bara gran är mer livlös. I en sådan överlever få arter och definitivt inte spillkråka och järpe. Spillkråkan är tvärtom beroende av att det finns döda träd med insekter att äta.
Naturskyddsföreningen begärde i höstas att skogsstyrelsen skulle vidta tillsynsåtgärder för att säkerställa att skogens naturvärden bevaras i de fyra områdena. Skogsstyrelsen svarade aldrig på begäran vilket ledde till en överklagan mot "nollbeslutet".
Mark- och miljödomstolen har avslagit överklagan, men fallet är överklagat till mark- och miljööverdomstolen. Enligt Tomas Rahm, miljöchef på Södra, har man nu fått klartecken från skogs- och länsstyrelsen att börja avverka i tre av fyra områden.
– Just den här fastigheten är komplex med mycket gammal granskog som har stora granbarkborreangrepp. Vissa delar av fastigheten har höga naturvärden, vissa har det inte.
– Det här är inget som Södra bedriver på egen hand. Vi har en konstant dialog med skogsstyrelsen och länsstyrelsen och försöker hitta den klokaste vägen framåt. Det finns inte bara en sanning eller ett facit, säger Tomas Rahm.
Kommer ni ta ner även friska träd?
– I princip så är det bara angripna träd som ska avverkas. Det handlar om små kvantiteter friska träd som kan behöva tas ner av tekniska skäl.
Naturskyddsföreningen menar att man ska låta granarna stå och att området ska bli naturreservat.
– I det närliggande Högboda naturreservat ser man resultatet när man inte gör något och lämnar en granskog fri för granbarkborren. Det står en skelettskog kvar. De naturvärden som kopplas till gammal gran gynnas inte heller när allt dör på samma gång.
Skogarna kring Björsäter är ett av landets hårdast drabbade av granbarkborren. Problemen började efter den extremt torra sommaren 2018. Nu kan en liten ljusning anas.
– Vi hoppas och tror att det vänder nu, säger Tomas Rahm.
Naturskyddsföreningen uppmanar Södra att dra tillbaka sina fyra avverkningsanmälningar helt.
– Vi hoppas såklart att kunna rädda det som återstår. Det är försvinnande lite naturskog kvar i Sverige och den fortsätter att avverkas, säger Karin Wilhelmsson.
– Vi agerar på det sättet som vi anser vara korrekt. Alla har inte samma uppfattning, säger Tomas Rahm.